stdClass Object ( [id] => 1315948 [title] => Sve je počelo u Sarajevu zbog slijepe cimerice: Ivona Biočić Mandić umjetnica je koja performansima iskazuje bunt [alias] => sve-je-pocelo-u-sarajevu-zbog-slijepe-cimerice-ivona-biocic-mandic-umjetnica-je-koja-performansima-iskazuje-bunt [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kiparicu i slikaricu dr. art. Ivona Biočić Mandić, koja živi u Zagrebu, a rodni joj je Kaštel Sućurac, svakog se ljeta ima priliku vidjeti u Jelsi, gdje ima roditeljsku kuću, a ove godine iznenadila je svojom dobro prihvaćenom izložbom slika i skulptura "Tri godišnja doba".

Posjetitelji su naprosto uživali u njezinim djelima, naročito u motivima voljene joj Jelse, a tom prigodom ugodno smo porazgovarali s Ivonom o njezinoj umjetnosti "posvećenoj" ranjivim skupinama, ali i planovima za budućnost koji će je uskoro odvesti izvan Hrvatske.

Djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb, gdje je studirala kiparstvo, a diplomirala u klasi prof. akad. kipara Stipe Sikirice na ALU-u u Zagrebu 1993. godine. Poslije je, 2013., i doktorirala braneći disertaciju "Likovno djelo u percepciji slijepih osoba", kada su joj mentori bili Peruško Bogdanić za kiparstvo i dr. sc. Miško Šuvaković za teoriju.

Još u Sarajevu počela je s radom na taktilnim skulpturama, da bi njezina slijepa cimerica i ostali slijepi u domu taktilno percipirali njezine skulpture. Također crta kroki crteže glazbenika, glumaca, balerina, baletana na probama i predstavama u kazalištu, kao i prijateljice i prijatelje iz studentskog doma.

---

image

Ambijent, viseosjetilna integrirana doktorska eksperimentalna izložba ‘Likovno djelo u percepciji slijepih osoba‘ - Galerija ‘Klovićevi dvori‘ (2013.)
 

Privatni album
---

Pred rat je bila uronjena u sva svoja nadahnuća toliko da bi u polusnu u zoru sjela, uzela blok i počela crtati nesvjesno, a kad bi shvatila da crta, pustila bi blok i olovku i nastavila spavati iščekujući jutro i nove crtačke i kiparske izazove. Obogaćena kreativnim iskustvima, ali u strahu za svoj život i živote koji ostaju, teško je otišla iz omiljenoga grada i s voljene akademije, opraštajući se od dragih prijatelja, prijateljica, svojih profesora, osobito od prof. Alije Kučukalića i Nade Pivac.

– Ja sam doista imala sreću da me nisu pogodili meci vojske bivše države..., no teško sam doživljavala smrt bližnjih i voljenih osoba, svih koji su ubijeni u ratu. S vremenom sam uspjela oprostiti, ali teško je zaboraviti kako je to kad čovjek na čovjeka krene, tim više jer je i Hrvatska u miru prepuna nasilja i otimačine, a puno toga se tolerira i sustavno zataškava. Bez obzira jesu li u pitanju ratne drame i položaj žena silovanih u ratu, ili žrtve opasnih nasilnika kojima se sve tolerira, kao što su, primjerice, palikuće, žrtvama nasilja i socijalne nepravde posvetila sam skulpturu i performans "Metamorfoza suosjećanja i boli" iz 2012. godine – navodi Ivona.

Riječ je o umjetnici koja se kiparski bavi temom destrukcije i nasilja, baš kao i u najnovijem performansu "Tko je zapalio moju rodnu kuću u obnovi u veljači 2023. godine u Kaštel Sućurcu?". Performans "Proklete kukavice" namijenjen je svim kukavicama koji nasilje koriste kao način komunikacije i za iskazivanje moći, onima koji na sve načine uništavaju ili otimaju tuđu imovinu, ubijaju duh i dušu ovog naroda, građana i umjetnika oštećujući spomenike, arhitekturu i kulturna dobra...

Još u sarajevskoj katedrali je, kako kaže, bila zadivljena kamenim skulpturama te je svoje ruke predala Gospodinu i ponudila mu ih da kroz umjetnost služi. Rat je donio sumnju uopće o svrsi njezina zanimanja, jer osim uništenih ljudskih života, čitavih obitelji, uništavani su arhitektura, spomenici kulture, skulpture, slike, knjige... Međutim, Gospodin je pronašao način da je usmjeri, sjeme nadahnuća posijano pred rat i sam početak rata nastavilo je rasti tijekom njezina daljnjeg školovanja na Akademiji u Zagrebu i nakon studija.                                                                              

– U području umjetnosti imam različita nadahnuća, najsretnija sam kada slikam ekspresionističke slike i radim taktilne skulpture u kamenu i drvu ili kada nastaje film. Proces rada je najvažniji. Sam život je nepresušan izvor nadahnuća, jer i dobro i loše iskustvo postaje nadahnuće. Rezultate vidim u svojim skulpturama, slikama, filmu, dizajnu, performansu, pedagoškom radu u školi..., okušala sam se i u scenografiji za komediju "Lude žene", a često sam radila za školske priredbe koje su realizirane u kazalištima. Moj opus je moja autobiografija, ja sam zapravo promatrač i prevoditelj viđenog i doživljenog. Prevodim život i emocije likovnim i vizualnim simbolima. Uživam u promatranju borova koji se klanjaju moru i u prizorima noćne Jelse. Nekad sam uživala u sličnim prizorima i u Sućurju, ali u didinoj džungli, nažalost, sve je manje i manje borova, osobito onih najvećih i najvažnijih. Srećom, naslikala sam i njih i didinu rodnu kuću s gustirnom, u limu sam napravila voljeni bor – govori umjetnica.

Tome dodaje da vrijeme zaustavlja i time što slika umjetnike iz područja glazbe koji je u trenutku nadahnu i one koji je godinama nadahnjuju. Najradije bi tako čitav život, ali buđenja izazvana destrukcijom na koju nema utjecaja i zbivanja u društvu naprosto iziđu iz njezine nutrine kao simboli kojima komunicira s publikom. Šutnja je teret! Performans joj služi da iskaže bunt!

---

image

Taktilna skulptura Spomenik školi, Sućuraj, 1997.

Privatni album
---                                                                                    

– S radošću se sjećam srednjoškolskih dana; tada sam se odazvala pozivu i zajedno s kolegama osmislila ambijent u susretu s prostorom Dioklecijanovih podruma. Svoje prvo konceptualno i ambijentalno iskustvo i izlaganje pamtim kao dragocjeno i uspješno, bile su to prve interakcije s publikom... Mislim da se radi o kasnom proljeću 1987. ili 1988. godine. Zvjezdani trenutak, intervjui za radio, oko 10 tisuća turista, izvrsne reakcije publike... Nakon toga sam primarno izabrala kiparstvo gradeći svoj vlastiti pristup – veli Ivona.

Prvi performansi nakon toga bili su u simbiozi s kiparstvom u njezinu ciklusu "Umjetnik bez ateliera – otkriće prostora" iz 1998., što je zapravo ciklus kamenih taktilnih skulptura koji je nastajao na ulici pred svima javno, često u interakciji s publikom. Tako su nastajali "Kuća žena", rađena pred dječjim domom "Maestral" u Splitu, Ivonin Stup između dva Meštrovićeva stupa na "Salonu mladih" u Zagrebu, Zid ispred muzeja "Mimara", "Vrata su u meni" ispred galerije u Berislavićevoj, Kameno jaje na ulici pred "Namom" blizu Trga bana Jelačića i Stup ispred Doma mladih u Splitu.

---

image

Vizualni identitet Hrvatskog dječjeg festivala ‘Stih i nota sto života‘ 

Privatni album
---

Ipak, "Metamorfoza suosjećanja i boli" mi je najvažnija skulptura i performans, jer je upravo moj otac invalid prije mjesec dana bio žrtva brutalnog nasilja, a čin je djelomično zataškan. Samo je jedan nasilnik osuđen, naravno na uvjetnu kaznu. Tu bol sam ugradila u kamen u kontekstu i svih socijalnih nepravdi koje se događaju u Hrvatskoj. Fokusirala sam se na aktualnosti, koje su i dalje aktualne. Moj performans i skulpturu prof. dr. Moushumi De studentima u Americi predstavlja kada im drži predavanja o angažiranim umjetnicima po njezinu izboru. Ta skulptura u formi kamenog stupa punog rupa, nažalost, nestala je s livade pred Salonom, a nastala je na međunarodnom kongresu 2012. u organizaciji udruge "Power Progressive art". Performans "Metamorfoza suosjećanja i boli" je, na svu sreću, dokumentiran – kazuje nam kiparica.

Motivi Jelse, koje je ovog ljeta izlagala, datiraju od 2015. godine, a najčešće su interpretacija i redefinicija fotografija našega poznatog tenora Vladimira Garića, i one su izvrstan isječak stvarnosti. Glazba i glazbenici njoj su vječni i najdraži izbor, naročito njezina muza Ljerka Pleslić Bjelinski, koju slika od 1995. godine. "Pijanistica, klavir, Yamaha" joj je osobito drag ciklus, ima i istoimeni film o motivu koji je snimio Robert Krivec, njezini su scenarij i režija.

---

image

Iz ciklusa ‘Pijanistica, klavir, Yamaha‘
 

Privatni album
---

Crtala sam i slikala orkestar Windstrings i Alana Bjelinskog, klapu "Cambi" Split, Vladimira Garića, 4 tenora, Zagrebačke soliste, Maxa Hozića, Marina Limića, zbor Sv. Cecilije iz Jelse, Oridani Gypsi Jazz band, cabare Mire Ungara... Matej Meštrović mi je inspirativan, baš kao i ulični violinist koji se povremeno pojavi u centru Zagreba, podsjete me na Chagalla. Obično kroki crtam za vrijeme probe, predstava, koncerata, svirke, ali u posljednje vrijeme fotografiram i snimam. Glazba me opušta, gledam katkad glazbenike i slušam, a crtam detalje glazbala koji postaju skulpture u kamenu, Glava gitare u bronci, Sjedeći kontrabas u limu... Najviše volim operu – iznosi ova neiscrpna umjetnica, koja je nedavno prihvatila važan kiparski poziv izvan Hrvatske.

– Točnije iz SAD-a, što mi jako puno znači kao izvrsno kreativno iskustvo i važna referenca, o čemu ću nešto više kad se to bude događalo. U svakom slučaju, ako realiziram novu skulpturu, bit će usvojena i neću strepiti od kulturocida kao kod nas. Dakle, nastavak moje karijere usmjeren je izvan Lijepe naše... privremeno, povremeno, jer Hrvatska je moj dom, moja djedovina, moja ljubav... – zaključila je Biočić Mandić.

---

image

Kuća, bronca, 1997.

Privatni album
------
image

Iz ciklusa Divertimento - Violinist, lim, 1995.

Privatni album
------
image

Iz ciklusa Četiri godišnja doba - Šuma, akrilik na platnu, 2016.

Privatni album
------
image

Iz ciklusa crnih slika Nocturno, akrilik na platnu, 2016., interpretacija i redefinicija fotografije Jelse Vladimira Garića

Privatni album
---

                                                                                                                                                                  

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posvećena ranjivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 545 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => JELSA (545) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => posvećena ranjivima 545 545 2 0 9034 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-14 08:56:10 [created_by] => 3184 [created_by_alias] => Mirko Crnčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-18 14:03:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-18 14:03:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sve je počelo u Sarajevu zbog slijepe cimerice: Ivona Biočić Mandić umjetnica je koja performansima iskazuje bunt [metakey] => Ivona Biočić Mandić, Jelsa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440980.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440981.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440986.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440990.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440993.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440996.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25440998.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25441002.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25441004.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25441006.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25441008.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mirko Crn\u010devi\u0107","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivona Bio\u010di\u0107 Mandi\u0107 djetinjstvo je provela u Jelsi i Su\u0107urju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb<\/p>","

Skulptura \u2018Metamorfoza suosje\u0107anja i boli\u2018, 2012.<\/p>","

Taktilna skulptura\u00a0Spomenik \u0161koli, Su\u0107uraj, 1997.<\/p>","

Ambijent, viseosjetilna integrirana doktorska eksperimentalna izlo\u017eba \u2018Likovno djelo u percepciji slijepih osoba\u2018 - Galerija \u2018Klovi\u0107evi dvori\u2018 (2013.)
\n\u00a0<\/p>","

Iz ciklusa \u2018Pijanistica, klavir, Yamaha\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Dimnjak, obojeno drvo, 1999.<\/p>","

Ku\u0107a, bronca, 1997.<\/p>","

Vizualni identitet Hrvatskog dje\u010djeg festivala \u2018Stih i nota sto \u017eivota\u2018\u00a0<\/p>","

Iz ciklusa Divertimento - Violinist, lim, 1995.<\/p>","

Iz ciklusa \u010cetiri godi\u0161nja doba - \u0160uma, akrilik na platnu, 2016.<\/p>","

Iz ciklusa crnih slika Nocturno, akrilik na platnu, 2016.,\u00a0interpretacija i redefinicija fotografije Jelse Vladimira Gari\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_25440980_1920.jpg":"1920x1080","k_25440980_1280.jpg":"1280x1280","k_25440980_1024.jpg":"1024x1024","k_25440980_640.jpg":"640x640","k_25440980_480.jpg":"480x480","k_25440980_340.jpg":"340x340","k_25440980_220.jpg":"220x220","o_25440980_1280.jpg":"1280x960","o_25440980_1024.jpg":"1024x768","o_25440980_640.jpg":"640x480","o_25440980_480.jpg":"480x360","o_25440980_340.jpg":"340x255","o_25440980_220.jpg":"220x165","h_25440980_1280.jpg":"1280x854","h_25440980_1024.jpg":"1024x683","h_25440980_640.jpg":"640x427","h_25440980_480.jpg":"480x320","h_25440980_340.jpg":"340x227","h_25440980_220.jpg":"220x147","pp_25440980_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440980_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440980_640.jpg":"640x814","pp_25440980_480.jpg":"480x611","pp_25440980_340.jpg":"340x432","pp_25440980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x865","hd_25440981_1920.jpg":"1920x1080","k_25440981_1280.jpg":"1280x1280","k_25440981_1024.jpg":"1024x1024","k_25440981_640.jpg":"640x640","k_25440981_480.jpg":"480x480","k_25440981_340.jpg":"340x340","k_25440981_220.jpg":"220x220","o_25440981_1280.jpg":"1280x576","o_25440981_1024.jpg":"1024x461","o_25440981_640.jpg":"640x288","o_25440981_480.jpg":"480x216","o_25440981_340.jpg":"340x153","o_25440981_220.jpg":"220x99","h_25440981_1280.jpg":"1280x854","h_25440981_1024.jpg":"1024x683","h_25440981_640.jpg":"640x427","h_25440981_480.jpg":"480x320","h_25440981_340.jpg":"340x227","h_25440981_220.jpg":"220x147","pp_25440981_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440981_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440981_640.jpg":"640x814","pp_25440981_480.jpg":"480x611","pp_25440981_340.jpg":"340x432","pp_25440981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"286x233","hd_25440986_1920.jpg":"1920x1080","k_25440986_1280.jpg":"1280x1280","k_25440986_1024.jpg":"1024x1024","k_25440986_640.jpg":"640x640","k_25440986_480.jpg":"480x480","k_25440986_340.jpg":"340x340","k_25440986_220.jpg":"220x220","o_25440986_1280.jpg":"1280x1042","o_25440986_1024.jpg":"1024x834","o_25440986_640.jpg":"640x521","o_25440986_480.jpg":"480x391","o_25440986_340.jpg":"340x276","o_25440986_220.jpg":"220x179","h_25440986_1280.jpg":"1280x854","h_25440986_1024.jpg":"1024x683","h_25440986_640.jpg":"640x427","h_25440986_480.jpg":"480x320","h_25440986_340.jpg":"340x227","h_25440986_220.jpg":"220x147","pp_25440986_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440986_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440986_640.jpg":"640x814","pp_25440986_480.jpg":"480x611","pp_25440986_340.jpg":"340x432","pp_25440986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x639","hd_25440990_1920.jpg":"1920x1080","k_25440990_1280.jpg":"1280x1280","k_25440990_1024.jpg":"1024x1024","k_25440990_640.jpg":"640x640","k_25440990_480.jpg":"480x480","k_25440990_340.jpg":"340x340","k_25440990_220.jpg":"220x220","o_25440990_1280.jpg":"1280x852","o_25440990_1024.jpg":"1024x681","o_25440990_640.jpg":"640x426","o_25440990_480.jpg":"480x319","o_25440990_340.jpg":"340x226","o_25440990_220.jpg":"220x146","h_25440990_1280.jpg":"1280x854","h_25440990_1024.jpg":"1024x683","h_25440990_640.jpg":"640x427","h_25440990_480.jpg":"480x320","h_25440990_340.jpg":"340x227","h_25440990_220.jpg":"220x147","pp_25440990_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440990_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440990_640.jpg":"640x814","pp_25440990_480.jpg":"480x611","pp_25440990_340.jpg":"340x432","pp_25440990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1421","hd_25440993_1920.jpg":"1920x1080","k_25440993_1280.jpg":"1280x1280","k_25440993_1024.jpg":"1024x1024","k_25440993_640.jpg":"640x640","k_25440993_480.jpg":"480x480","k_25440993_340.jpg":"340x340","k_25440993_220.jpg":"220x220","o_25440993_1280.jpg":"1280x947","o_25440993_1024.jpg":"1024x757","o_25440993_640.jpg":"640x473","o_25440993_480.jpg":"480x355","o_25440993_340.jpg":"340x251","o_25440993_220.jpg":"220x162","h_25440993_1280.jpg":"1280x854","h_25440993_1024.jpg":"1024x683","h_25440993_640.jpg":"640x427","h_25440993_480.jpg":"480x320","h_25440993_340.jpg":"340x227","h_25440993_220.jpg":"220x147","pp_25440993_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440993_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440993_640.jpg":"640x814","pp_25440993_480.jpg":"480x611","pp_25440993_340.jpg":"340x432","pp_25440993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"967x2048","hd_25440996_1920.jpg":"1920x1080","k_25440996_1280.jpg":"1280x1280","k_25440996_1024.jpg":"1024x1024","k_25440996_640.jpg":"640x640","k_25440996_480.jpg":"480x480","k_25440996_340.jpg":"340x340","k_25440996_220.jpg":"220x220","o_25440996_1280.jpg":"1280x2710","o_25440996_1024.jpg":"1024x2168","o_25440996_640.jpg":"640x1355","o_25440996_480.jpg":"480x1016","o_25440996_340.jpg":"340x720","o_25440996_220.jpg":"220x465","h_25440996_1280.jpg":"1280x854","h_25440996_1024.jpg":"1024x683","h_25440996_640.jpg":"640x427","h_25440996_480.jpg":"480x320","h_25440996_340.jpg":"340x227","h_25440996_220.jpg":"220x147","pp_25440996_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440996_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440996_640.jpg":"640x814","pp_25440996_480.jpg":"480x611","pp_25440996_340.jpg":"340x432","pp_25440996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x490","hd_25440998_1920.jpg":"1920x1080","k_25440998_1280.jpg":"1280x1280","k_25440998_1024.jpg":"1024x1024","k_25440998_640.jpg":"640x640","k_25440998_480.jpg":"480x480","k_25440998_340.jpg":"340x340","k_25440998_220.jpg":"220x220","o_25440998_1280.jpg":"1280x871","o_25440998_1024.jpg":"1024x696","o_25440998_640.jpg":"640x435","o_25440998_480.jpg":"480x326","o_25440998_340.jpg":"340x231","o_25440998_220.jpg":"220x149","h_25440998_1280.jpg":"1280x854","h_25440998_1024.jpg":"1024x683","h_25440998_640.jpg":"640x427","h_25440998_480.jpg":"480x320","h_25440998_340.jpg":"340x227","h_25440998_220.jpg":"220x147","pp_25440998_1280.jpg":"1280x1628","pp_25440998_1024.jpg":"1024x1303","pp_25440998_640.jpg":"640x814","pp_25440998_480.jpg":"480x611","pp_25440998_340.jpg":"340x432","pp_25440998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1571","hd_25441002_1920.jpg":"1920x1080","k_25441002_1280.jpg":"1280x1280","k_25441002_1024.jpg":"1024x1024","k_25441002_640.jpg":"640x640","k_25441002_480.jpg":"480x480","k_25441002_340.jpg":"340x340","k_25441002_220.jpg":"220x220","o_25441002_1280.jpg":"1280x1861","o_25441002_1024.jpg":"1024x1489","o_25441002_640.jpg":"640x930","o_25441002_480.jpg":"480x698","o_25441002_340.jpg":"340x494","o_25441002_220.jpg":"220x320","h_25441002_1280.jpg":"1280x854","h_25441002_1024.jpg":"1024x683","h_25441002_640.jpg":"640x427","h_25441002_480.jpg":"480x320","h_25441002_340.jpg":"340x227","h_25441002_220.jpg":"220x147","pp_25441002_1280.jpg":"1280x1628","pp_25441002_1024.jpg":"1024x1303","pp_25441002_640.jpg":"640x814","pp_25441002_480.jpg":"480x611","pp_25441002_340.jpg":"340x432","pp_25441002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"560x544","hd_25441004_1920.jpg":"1920x1080","k_25441004_1280.jpg":"1280x1280","k_25441004_1024.jpg":"1024x1024","k_25441004_640.jpg":"640x640","k_25441004_480.jpg":"480x480","k_25441004_340.jpg":"340x340","k_25441004_220.jpg":"220x220","o_25441004_1280.jpg":"1280x1243","o_25441004_1024.jpg":"1024x994","o_25441004_640.jpg":"640x621","o_25441004_480.jpg":"480x466","o_25441004_340.jpg":"340x330","o_25441004_220.jpg":"220x213","h_25441004_1280.jpg":"1280x854","h_25441004_1024.jpg":"1024x683","h_25441004_640.jpg":"640x427","h_25441004_480.jpg":"480x320","h_25441004_340.jpg":"340x227","h_25441004_220.jpg":"220x147","pp_25441004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25441004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25441004_640.jpg":"640x814","pp_25441004_480.jpg":"480x611","pp_25441004_340.jpg":"340x432","pp_25441004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x825","hd_25441006_1920.jpg":"1920x1080","k_25441006_1280.jpg":"1280x1280","k_25441006_1024.jpg":"1024x1024","k_25441006_640.jpg":"640x640","k_25441006_480.jpg":"480x480","k_25441006_340.jpg":"340x340","k_25441006_220.jpg":"220x220","o_25441006_1280.jpg":"1280x977","o_25441006_1024.jpg":"1024x782","o_25441006_640.jpg":"640x488","o_25441006_480.jpg":"480x366","o_25441006_340.jpg":"340x259","o_25441006_220.jpg":"220x168","h_25441006_1280.jpg":"1280x854","h_25441006_1024.jpg":"1024x683","h_25441006_640.jpg":"640x427","h_25441006_480.jpg":"480x320","h_25441006_340.jpg":"340x227","h_25441006_220.jpg":"220x147","pp_25441006_1280.jpg":"1280x1628","pp_25441006_1024.jpg":"1024x1303","pp_25441006_640.jpg":"640x814","pp_25441006_480.jpg":"480x611","pp_25441006_340.jpg":"340x432","pp_25441006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1903x1572","hd_25441008_1920.jpg":"1920x1080","k_25441008_1280.jpg":"1280x1280","k_25441008_1024.jpg":"1024x1024","k_25441008_640.jpg":"640x640","k_25441008_480.jpg":"480x480","k_25441008_340.jpg":"340x340","k_25441008_220.jpg":"220x220","o_25441008_1280.jpg":"1280x1057","o_25441008_1024.jpg":"1024x845","o_25441008_640.jpg":"640x528","o_25441008_480.jpg":"480x396","o_25441008_340.jpg":"340x280","o_25441008_220.jpg":"220x181","h_25441008_1280.jpg":"1280x854","h_25441008_1024.jpg":"1024x683","h_25441008_640.jpg":"640x427","h_25441008_480.jpg":"480x320","h_25441008_340.jpg":"340x227","h_25441008_220.jpg":"220x147","pp_25441008_1280.jpg":"1280x1628","pp_25441008_1024.jpg":"1024x1303","pp_25441008_640.jpg":"640x814","pp_25441008_480.jpg":"480x611","pp_25441008_340.jpg":"340x432","pp_25441008_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6217756 Threads: 82 Questions: 1130489677 Slow queries: 0 Opens: 212011 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10166098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/sve-je-pocelo-u-sarajevu-zbog-slijepe-cimerice-ivona-biocic-mandic-umjetnica-je-koja-performansima-iskazuje-bunt-1315948 [printLink] => /kultura/slikarstvo/sve-je-pocelo-u-sarajevu-zbog-slijepe-cimerice-ivona-biocic-mandic-umjetnica-je-koja-performansima-iskazuje-bunt-1315948?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726906 [name] => Ivona Biočić Mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 13:55:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ivona-biocic-mandic-0 [link] => /tag/ivona-biocic-mandic-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 472981 [name] => Jelsa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jelsa [link] => /tag/jelsa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posvećena ranjivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 545 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => JELSA (545) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve je počelo u Sarajevu zbog slijepe cimerice: Ivona Biočić Mandić umjetnica je koja performansima iskazuje bunt [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3184 [name] => Mirko Crnčević [username] => mirko-crn-evi [email] => mirko-crn-evi@sd.hr [password] => $2y$10$AsMxLAGfIyblCEZCDofnse7HyLoVj48aPwmPBsauixTy6WxsPVSni [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirko-crncevic-3184 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1702 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fc1599a05eda5429b66186aedb85cfc?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440980.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mirko Crnčević [mainImageDesc] =>

Ivona Biočić Mandić djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440980.jpg [title] =>

Ivona Biočić Mandić djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb

Mirko Crnčević ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440981.jpg [title] =>

Skulptura ‘Metamorfoza suosjećanja i boli‘, 2012.

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440986.jpg [title] =>

Taktilna skulptura Spomenik školi, Sućuraj, 1997.

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440990.jpg [title] =>

Ambijent, viseosjetilna integrirana doktorska eksperimentalna izložba ‘Likovno djelo u percepciji slijepih osoba‘ - Galerija ‘Klovićevi dvori‘ (2013.)
 

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440993.jpg [title] =>

Iz ciklusa ‘Pijanistica, klavir, Yamaha‘
 

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440996.jpg [title] =>

Dimnjak, obojeno drvo, 1999.

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25440998.jpg [title] =>

Kuća, bronca, 1997.

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25441002.jpg [title] =>

Vizualni identitet Hrvatskog dječjeg festivala ‘Stih i nota sto života‘ 

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25441004.jpg [title] =>

Iz ciklusa Divertimento - Violinist, lim, 1995.

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25441006.jpg [title] =>

Iz ciklusa Četiri godišnja doba - Šuma, akrilik na platnu, 2016.

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25441008.jpg [title] =>

Iz ciklusa crnih slika Nocturno, akrilik na platnu, 2016., interpretacija i redefinicija fotografije Jelse Vladimira Garića

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kiparicu i slikaricu dr. art. Ivona Biočić Mandić, koja živi u Zagrebu, a rodni joj je Kaštel Sućurac, svakog se ljeta ima priliku vidjeti u Jelsi, gdje ima roditeljsku kuću, a ove godine iznenadila je svojom dobro prihvaćenom izložbom slika i skulptura "Tri godišnja doba".

Posjetitelji su naprosto uživali u njezinim djelima, naročito u motivima voljene joj Jelse, a tom prigodom ugodno smo porazgovarali s Ivonom o njezinoj umjetnosti "posvećenoj" ranjivim skupinama, ali i planovima za budućnost koji će je uskoro odvesti izvan Hrvatske.

Djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb, gdje je studirala kiparstvo, a diplomirala u klasi prof. akad. kipara Stipe Sikirice na ALU-u u Zagrebu 1993. godine. Poslije je, 2013., i doktorirala braneći disertaciju "Likovno djelo u percepciji slijepih osoba", kada su joj mentori bili Peruško Bogdanić za kiparstvo i dr. sc. Miško Šuvaković za teoriju.

Još u Sarajevu počela je s radom na taktilnim skulpturama, da bi njezina slijepa cimerica i ostali slijepi u domu taktilno percipirali njezine skulpture. Također crta kroki crteže glazbenika, glumaca, balerina, baletana na probama i predstavama u kazalištu, kao i prijateljice i prijatelje iz studentskog doma.

---

image

Ambijent, viseosjetilna integrirana doktorska eksperimentalna izložba ‘Likovno djelo u percepciji slijepih osoba‘ - Galerija ‘Klovićevi dvori‘ (2013.)
 

Privatni album
---

Pred rat je bila uronjena u sva svoja nadahnuća toliko da bi u polusnu u zoru sjela, uzela blok i počela crtati nesvjesno, a kad bi shvatila da crta, pustila bi blok i olovku i nastavila spavati iščekujući jutro i nove crtačke i kiparske izazove. Obogaćena kreativnim iskustvima, ali u strahu za svoj život i živote koji ostaju, teško je otišla iz omiljenoga grada i s voljene akademije, opraštajući se od dragih prijatelja, prijateljica, svojih profesora, osobito od prof. Alije Kučukalića i Nade Pivac.

– Ja sam doista imala sreću da me nisu pogodili meci vojske bivše države..., no teško sam doživljavala smrt bližnjih i voljenih osoba, svih koji su ubijeni u ratu. S vremenom sam uspjela oprostiti, ali teško je zaboraviti kako je to kad čovjek na čovjeka krene, tim više jer je i Hrvatska u miru prepuna nasilja i otimačine, a puno toga se tolerira i sustavno zataškava. Bez obzira jesu li u pitanju ratne drame i položaj žena silovanih u ratu, ili žrtve opasnih nasilnika kojima se sve tolerira, kao što su, primjerice, palikuće, žrtvama nasilja i socijalne nepravde posvetila sam skulpturu i performans "Metamorfoza suosjećanja i boli" iz 2012. godine – navodi Ivona.

Riječ je o umjetnici koja se kiparski bavi temom destrukcije i nasilja, baš kao i u najnovijem performansu "Tko je zapalio moju rodnu kuću u obnovi u veljači 2023. godine u Kaštel Sućurcu?". Performans "Proklete kukavice" namijenjen je svim kukavicama koji nasilje koriste kao način komunikacije i za iskazivanje moći, onima koji na sve načine uništavaju ili otimaju tuđu imovinu, ubijaju duh i dušu ovog naroda, građana i umjetnika oštećujući spomenike, arhitekturu i kulturna dobra...

Još u sarajevskoj katedrali je, kako kaže, bila zadivljena kamenim skulpturama te je svoje ruke predala Gospodinu i ponudila mu ih da kroz umjetnost služi. Rat je donio sumnju uopće o svrsi njezina zanimanja, jer osim uništenih ljudskih života, čitavih obitelji, uništavani su arhitektura, spomenici kulture, skulpture, slike, knjige... Međutim, Gospodin je pronašao način da je usmjeri, sjeme nadahnuća posijano pred rat i sam početak rata nastavilo je rasti tijekom njezina daljnjeg školovanja na Akademiji u Zagrebu i nakon studija.                                                                              

– U području umjetnosti imam različita nadahnuća, najsretnija sam kada slikam ekspresionističke slike i radim taktilne skulpture u kamenu i drvu ili kada nastaje film. Proces rada je najvažniji. Sam život je nepresušan izvor nadahnuća, jer i dobro i loše iskustvo postaje nadahnuće. Rezultate vidim u svojim skulpturama, slikama, filmu, dizajnu, performansu, pedagoškom radu u školi..., okušala sam se i u scenografiji za komediju "Lude žene", a često sam radila za školske priredbe koje su realizirane u kazalištima. Moj opus je moja autobiografija, ja sam zapravo promatrač i prevoditelj viđenog i doživljenog. Prevodim život i emocije likovnim i vizualnim simbolima. Uživam u promatranju borova koji se klanjaju moru i u prizorima noćne Jelse. Nekad sam uživala u sličnim prizorima i u Sućurju, ali u didinoj džungli, nažalost, sve je manje i manje borova, osobito onih najvećih i najvažnijih. Srećom, naslikala sam i njih i didinu rodnu kuću s gustirnom, u limu sam napravila voljeni bor – govori umjetnica.

Tome dodaje da vrijeme zaustavlja i time što slika umjetnike iz područja glazbe koji je u trenutku nadahnu i one koji je godinama nadahnjuju. Najradije bi tako čitav život, ali buđenja izazvana destrukcijom na koju nema utjecaja i zbivanja u društvu naprosto iziđu iz njezine nutrine kao simboli kojima komunicira s publikom. Šutnja je teret! Performans joj služi da iskaže bunt!

---

image

Taktilna skulptura Spomenik školi, Sućuraj, 1997.

Privatni album
---                                                                                    

– S radošću se sjećam srednjoškolskih dana; tada sam se odazvala pozivu i zajedno s kolegama osmislila ambijent u susretu s prostorom Dioklecijanovih podruma. Svoje prvo konceptualno i ambijentalno iskustvo i izlaganje pamtim kao dragocjeno i uspješno, bile su to prve interakcije s publikom... Mislim da se radi o kasnom proljeću 1987. ili 1988. godine. Zvjezdani trenutak, intervjui za radio, oko 10 tisuća turista, izvrsne reakcije publike... Nakon toga sam primarno izabrala kiparstvo gradeći svoj vlastiti pristup – veli Ivona.

Prvi performansi nakon toga bili su u simbiozi s kiparstvom u njezinu ciklusu "Umjetnik bez ateliera – otkriće prostora" iz 1998., što je zapravo ciklus kamenih taktilnih skulptura koji je nastajao na ulici pred svima javno, često u interakciji s publikom. Tako su nastajali "Kuća žena", rađena pred dječjim domom "Maestral" u Splitu, Ivonin Stup između dva Meštrovićeva stupa na "Salonu mladih" u Zagrebu, Zid ispred muzeja "Mimara", "Vrata su u meni" ispred galerije u Berislavićevoj, Kameno jaje na ulici pred "Namom" blizu Trga bana Jelačića i Stup ispred Doma mladih u Splitu.

---

image

Vizualni identitet Hrvatskog dječjeg festivala ‘Stih i nota sto života‘ 

Privatni album
---

Ipak, "Metamorfoza suosjećanja i boli" mi je najvažnija skulptura i performans, jer je upravo moj otac invalid prije mjesec dana bio žrtva brutalnog nasilja, a čin je djelomično zataškan. Samo je jedan nasilnik osuđen, naravno na uvjetnu kaznu. Tu bol sam ugradila u kamen u kontekstu i svih socijalnih nepravdi koje se događaju u Hrvatskoj. Fokusirala sam se na aktualnosti, koje su i dalje aktualne. Moj performans i skulpturu prof. dr. Moushumi De studentima u Americi predstavlja kada im drži predavanja o angažiranim umjetnicima po njezinu izboru. Ta skulptura u formi kamenog stupa punog rupa, nažalost, nestala je s livade pred Salonom, a nastala je na međunarodnom kongresu 2012. u organizaciji udruge "Power Progressive art". Performans "Metamorfoza suosjećanja i boli" je, na svu sreću, dokumentiran – kazuje nam kiparica.

Motivi Jelse, koje je ovog ljeta izlagala, datiraju od 2015. godine, a najčešće su interpretacija i redefinicija fotografija našega poznatog tenora Vladimira Garića, i one su izvrstan isječak stvarnosti. Glazba i glazbenici njoj su vječni i najdraži izbor, naročito njezina muza Ljerka Pleslić Bjelinski, koju slika od 1995. godine. "Pijanistica, klavir, Yamaha" joj je osobito drag ciklus, ima i istoimeni film o motivu koji je snimio Robert Krivec, njezini su scenarij i režija.

---

image

Iz ciklusa ‘Pijanistica, klavir, Yamaha‘
 

Privatni album
---

Crtala sam i slikala orkestar Windstrings i Alana Bjelinskog, klapu "Cambi" Split, Vladimira Garića, 4 tenora, Zagrebačke soliste, Maxa Hozića, Marina Limića, zbor Sv. Cecilije iz Jelse, Oridani Gypsi Jazz band, cabare Mire Ungara... Matej Meštrović mi je inspirativan, baš kao i ulični violinist koji se povremeno pojavi u centru Zagreba, podsjete me na Chagalla. Obično kroki crtam za vrijeme probe, predstava, koncerata, svirke, ali u posljednje vrijeme fotografiram i snimam. Glazba me opušta, gledam katkad glazbenike i slušam, a crtam detalje glazbala koji postaju skulpture u kamenu, Glava gitare u bronci, Sjedeći kontrabas u limu... Najviše volim operu – iznosi ova neiscrpna umjetnica, koja je nedavno prihvatila važan kiparski poziv izvan Hrvatske.

– Točnije iz SAD-a, što mi jako puno znači kao izvrsno kreativno iskustvo i važna referenca, o čemu ću nešto više kad se to bude događalo. U svakom slučaju, ako realiziram novu skulpturu, bit će usvojena i neću strepiti od kulturocida kao kod nas. Dakle, nastavak moje karijere usmjeren je izvan Lijepe naše... privremeno, povremeno, jer Hrvatska je moj dom, moja djedovina, moja ljubav... – zaključila je Biočić Mandić.

---

image

Kuća, bronca, 1997.

Privatni album
------
image

Iz ciklusa Divertimento - Violinist, lim, 1995.

Privatni album
------
image

Iz ciklusa Četiri godišnja doba - Šuma, akrilik na platnu, 2016.

Privatni album
------
image

Iz ciklusa crnih slika Nocturno, akrilik na platnu, 2016., interpretacija i redefinicija fotografije Jelse Vladimira Garića

Privatni album
---

                                                                                                                                                                  

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mirko Crnčević Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Mirko Crnčević

Ivona Biočić Mandić djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb

Privatni album

Skulptura ‘Metamorfoza suosjećanja i boli‘, 2012.

Privatni album

Taktilna skulptura Spomenik školi, Sućuraj, 1997.

Privatni album

Ambijent, viseosjetilna integrirana doktorska eksperimentalna izložba ‘Likovno djelo u percepciji slijepih osoba‘ - Galerija ‘Klovićevi dvori‘ (2013.)
 

Privatni album

Iz ciklusa ‘Pijanistica, klavir, Yamaha‘
 

Privatni album

Dimnjak, obojeno drvo, 1999.

Privatni album

Kuća, bronca, 1997.

Privatni album

Vizualni identitet Hrvatskog dječjeg festivala ‘Stih i nota sto života‘ 

Privatni album

Iz ciklusa Divertimento - Violinist, lim, 1995.

Privatni album

Iz ciklusa Četiri godišnja doba - Šuma, akrilik na platnu, 2016.

Privatni album

Iz ciklusa crnih slika Nocturno, akrilik na platnu, 2016., interpretacija i redefinicija fotografije Jelse Vladimira Garića

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/sve-je-pocelo-u-sarajevu-zbog-slijepe-cimerice-ivona-biocic-mandic-umjetnica-je-koja-performansima-iskazuje-bunt-1315948 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dc776b93445023fc3b5222b13e03f500ae11b4a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+je+po%C4%8Delo+u+Sarajevu+zbog+slijepe+cimerice%3A+Ivona+Bio%C4%8Di%C4%87+Mandi%C4%87+umjetnica+je+koja+performansima+iskazuje+bunt&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fsve-je-pocelo-u-sarajevu-zbog-slijepe-cimerice-ivona-biocic-mandic-umjetnica-je-koja-performansima-iskazuje-bunt-1315948 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fsve-je-pocelo-u-sarajevu-zbog-slijepe-cimerice-ivona-biocic-mandic-umjetnica-je-koja-performansima-iskazuje-bunt-1315948 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posvećena ranjivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 545 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => JELSA (545) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Slikarstvoposvećena ranjivima

Sve je počelo u Sarajevu zbog slijepe cimerice: Ivona Biočić Mandić umjetnica je koja performansima iskazuje bunt

Piše Mirko Crnčević
18. kolovoza 2023. - 16:03
Ivona Biočić Mandić djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i ZagrebMirko Crnčević

Kiparicu i slikaricu dr. art. Ivona Biočić Mandić, koja živi u Zagrebu, a rodni joj je Kaštel Sućurac, svakog se ljeta ima priliku vidjeti u Jelsi, gdje ima roditeljsku kuću, a ove godine iznenadila je svojom dobro prihvaćenom izložbom slika i skulptura "Tri godišnja doba".

Posjetitelji su naprosto uživali u njezinim djelima, naročito u motivima voljene joj Jelse, a tom prigodom ugodno smo porazgovarali s Ivonom o njezinoj umjetnosti "posvećenoj" ranjivim skupinama, ali i planovima za budućnost koji će je uskoro odvesti izvan Hrvatske.

Djetinjstvo je provela u Jelsi i Sućurju, a priznaje da su je odredili i Sarajevo i Zagreb, gdje je studirala kiparstvo, a diplomirala u klasi prof. akad. kipara Stipe Sikirice na ALU-u u Zagrebu 1993. godine. Poslije je, 2013., i doktorira...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:13