Bez ove je slastice teško zamisliti blagdanski stol. Njezina priprema nije komplicirana, ali je potrebno uložiti i vremena i truda (znati i poneku finesu oko priprave dizanog tijesta), kako bi vam uspjela.
TIJESTO:
500 g glatkog brašna
pola žličice soli
2 žumanjka
2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premaz)
180-200 ml mlijeka
30 g šećera
50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica vrhnja
1 žlica ruma
Kvasac:
10 g šećera (1 žlica)
30 g glatkog brašna
50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
Nadjev:
500 g oraha
200 ml mlijeka
150 g šećera
100 g grožđica
1-2 žlice ruma
mljeveni cimet
2 žlice meda
limunova korica
1 vanilin šećer Dr. Oetker
PRIPREMA:
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Zdjelicu pokrijte i ostavite na toplome mjestu da se tijesto diž...