Varijanti i recepata za ovu juhu u Italiji postoji koliko i kod nas za, primjerice, punjenu papriku ili sarmu, no to nije čudno s obzirom na to da je nastalo kao spoj svega što je u tom trenutku bilo dostupno. A na isti se način priprema i danas.
Vjeruje se da se minestrone u današnjem obliku prvi put pojavio oko 1700. godine, kada su dostupni postali grah, rajčica i kukuruz.
Upravo su nabrojene namirnice najčešće temelj omiljenog proljetnog jela na žlicu.
Uz povrće, poput mrkve, poriluka, tikvica, kelja, celera i graška, jedan od glavnih sastojaka juhe je i grah, koji jelo čini bogatijim i zasitnijim.
Ponekad ga može zamijeniti i slanutak, a juha se može pojačati dodatkom tjestenine ili, kao što je to običaj na sjeveru Italije, ječma, piše Dobra hrana.
...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....