StoryEditorOCM
HranaPRVOKLASNA DELICIJA

Željeli biste osušiti smokve da ostanu zlatne i mekane i da uživate u njima cijelu zimu, a ispadaju vam ‘suhe kao opanak‘? Postoje dva različita postupka sušenja, otkrivamo vam cijeli proces

3. rujna 2021. - 08:50
Suhe smokve mogu se nanizati na konop u kombinaciji s lovorovim lišćem. Pazite kako ih skladištite, one moraju disatiAfp

Mnogi vole suhe smokve, dok se teže "maše" onih tek ubranih.

Ako ste i vi među njima, predlažemo vam da smokve osušite te tako pripremite veće količine u kojima ćete moći uživati dugo vremena, a imat ćete ih dovoljno i za pripremu božićnih kolača.

U Dalmaciji postoje dva načina sušenja smokava: dok neka mjesta od davnina svoje smokve tijekom postupka jedno vrijeme drže u morskoj vodi, dotle drugi sumporavaju smokve.

Kod sumporavanja, krajnji rezultat je puno svjetlija suha smokva. 

1. Smokve je najbolje brati kada su potpuno zrele, čak i kada se počnu smežuravati. Ne smije biti ispucala, a brati ih treba  zajedno s peteljkom.

2. Sumporavanje smokava: U pripremljenu željeznu bačvu stavimo papir na kojemu je sumporni prah te ga zapalimo. Košaru sa smokvama stavimo iznad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 00:19