StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Borderlands‘: Čuvari galaksije izgubljeni u svemiru

Piše Marko Njegić
1. rujna 2024. - 15:08

Signal za nevolju u svijetu kinematografije je riječ “reshoots”, korištena za prisilno ponovno snimanje određenih dijelova filma. Takoreći svaki film koji prođe “reshoots” obično ne ispadne dobro, recimo “Liga pravde”, “Solo: Priča iz Ratova zvijezda”, “Aquaman 2”, “Marveli”...

To obično znači da je produkcija iz nekog razloga postala problematična ili da su na snazi bile “nepremostive razlike” u viziji redatelja i producenata/filmskog studija. Snimljen u visokobudžetnoj produkciji studija Lionsgate prema istoimenoj i popularnoj videoigri, “Borderlands” redatelja Elija Rotha posljednji je blockbuster usko vezan za tu neslavnu riječ.

FILM: Borderlands; SF akcijska komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Eli Roth ULOGE: Cate Blanchett, Kevin Hart DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: * ½

Film je bio kompletiran još 2021., ilustracije radi prije nego što je glavna glumica Cate Blanchett snimila “Tar” i mlada Ariana Greenblatt se pridružila ekipi megahita “Barbie”. Ponovno snimanje vidljivo je upravo na primjeru Ariane (lik po imenu Tiny Tina) koja je u međuvremenu odrasla.

Za “reshoots” je angažiran Tim Miller, redatelj prvog “Deadpoola” i šestog “Terminatora”, a Roth se vratio matičnom horor žanru i režirao “Crni petak”. Roth je potpisan kao jedini redatelj na plakatu i špici, ali pitanje je koliki je dio filma njegov, a koliki Millerov, tj. Lionsgateov i što je bilo izvorno, što nadodano. No, nažalost, konačni rezultat je kaotičan, frankensteinovski blockbuster. Reklo bi se da je Roth htio snimiti “madmaxovsku” akcijsku komediju “R” predikata, čemu videoigra najviše i odgovara, a studio je želio “Čuvare galaksije” s dobnim rejtingom “PG-13”.

Film lišen osobnosti na koncu nije ispao nijedno od to dvoje, premda žarko želi biti novi “Guardians Of The Galaxy”. Roth se prirodnije snalazi na setu horor trilera (“Hostel 1&2”, “Kuc Kuc”, “Zeleni pakao”) ili eventualno akcijskog filma (“Osvetnik” s Bruceom Willisom), a kad se okušao na “family friendly” projektu (“Kuća magičnog sata”) rezultat nije bio najbajniji.

Za to što je Lionsgate htio postići s “Borderlands” Roth je u startu bio pogrešan izbor, tako da ne čudi da je film krahirao na kraju ljeta koje je prije njega donijelo niz blockbustera ambijentiranih u postapokaliptične pustopoljine (“Furiosa: Pobješnjeli Max Saga”, “Planet majmuna: Novo kraljevstvo”, “Deadpool i Wolverine”), što mu sigurno nije išlo u prilog.

Gledali smo i lošijih ekranizacija videoigara (npr. “Tekken”, “Mortal Kombat 2”, “Bloodrayne”, “Wing Commander”...), koliko god vas uvjeravali da je baš ova najgora od svih i najveći “trash” u domeni Uwea Bolla, ali daleko od toga da “Borderlands” nije lošnjikav i tek rubno/granično gledljiv film koji ima malo do nimalo vlastitog identiteta.

“Čuvari galaksije” su polazna točka s čudnovatom družinom likova, šarenom vizualnosti i rockerskim soundtrackom, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” također, kao i serijal koji se odvija u “galaksiji daleko, daleko odavde”, dakle “Ratovi zvijezda”.

Blanchett i Kevin Kart kao lovkinja na glave Lilith i odmetnuti elitni vojnik Roland preuzimaju ulogu Chrisa Pratta, Florian Munteanu (“Creed II”) u mišićavu tijelu Kriega svojevrsni je Drax (Dave Bautista) ovog filma, a Jack Black u vokalnoj izvedbi Claptrapa pokriva Rocketa i Groota, dok njegov robot Claptrap izgleda kao kombinacija R2D2-a i “Wall·E-ja”, uz tu razliku što je predmet nepotrebnog zahodskog humora kad počne “kakati” metke kojima je izrešetan.

Svi oni, plus Tannis (Jamie Lee Curtis), ujedinjuju se kako bi spasili Tinu, kćerku moćnog Atlasa (Edgar Ramirez), posredno i planet Pandoru, gdje kad smo kod zahodskog humora postoji “klanac Pišakovina”. Isprve je Lilith plaćenički nastrojena, na zadatku po nalogu Atlasa, a oskarovka je mahom tako i glumi čak i kad ona promijeni ploču, kao da je pristala na ulogu u filmu ponajprije zbog novca i tek onda da promijeni dramski fah i okuša se kao akcijašica.

Pripovijedajući ukratko priču kao naratorica Lilith u uvodu izgovori “Totalno opičena glupost, zar ne?”, ciljajući valjda na ton filma, ali blockbusteru “Borderlands” nasušno nedostaje istinske opičenosti, karakteristične za “Guardians Of The Galaxy”.

Nije da se nije pokušalo, s plišanim zečevima kao eksplozivnim napravama i scenom prolaska vozila kroz raketirane ralje monstruma. Međutim, akciji nedostaje pravog uzbuđenja, spektakla i kohezije, a glumcima i likovima kemije i dobre volje (Hart je pretjerano ozbiljan i samo Greenblatt djeluje da se zabavlja). Ovi Čuvari galaksije su izgubljeni u svemiru. “Postoji li izlaz odavde koji ne uključuje smeće?”, znakovito pita Lilith u jednoj sceni. Ne postoji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 13:28