Poražavajuće brojke istraživanja koje je sprovela Europska Unija Hrvatsku stavljaju na sam vrh, odnosno 4. mjesto po visini udjela svakodnevnih konzumenata alkohola - prednjače samo Italija, Španjolska i Portugal.
Razumljivo - mediteranski mentalitet koji diktira "lakoću življenja", domaća proizvodnja vina, pa čak i "mediteranska dijeta" koja, zna se, nalaže jednu času vina poslije ručka, sve to, uz hrvatske lošije prilike i svakodnevan stres, stvorili su plodno tlo za svakodnevnu konzumaciju alkohola, i to na razini nacije.
Mnogo je zabluda oko dnevnog konzumiranja malih količina alkohola, a najveća je ta da na tijelo i um ne ostavlja trajne i negativne posljedice.
Rizici konzumiranja alkohola odavno su poznati, premda se na njih ne osvrće mnogo - vjerujemo da su sve zdravstvene tegobe povezane s alkoholom, na koje nas se upozorava, rezervirane samo za dugogodišnje ovisnike o alkoholu, no to je laž. Najnovija istraživanja dokazuju da ne postoji količina alkoholnih pića, vina ili piva koja je sigurna za vaše cjelokupno zdravlje, odnosno, čak i ona količina koju smatrate minimalnom, ako vam pređe u dio dnevne rutine, postaje opasna po zdravlje.
Mozak se smanjuje
Alkohol je bio vodeći čimbenik rizika za bolesti i preuranjenu smrt kod muškaraca i žena u dobi od 15 do 49 godina diljem svijeta u 2016., što je činilo gotovo jednu od 10 smrtnih slučajeva, prema studiji objavljenoj u The Lancet prije nekoliko godina.
Uživanje alkohola direktno je povezano sa smanjenjem sive i bijele tvari u mozgu, što se naposljetku na kognitivne funkcije održava izrazito nepovoljno a posebno se povećava i rizik od demencije.
Pojedinci koji dnevno konzumiraju velike količine alkohola izloženi su najvećem riziku od smanjenja. Međutim, dokazano je smanjenje volumena mozga čak i kod ljudi koji piju samo jedno piće dnevno.
Međutim, dokazano je smanjenje volumena sive i bijele tvari u mozgu ljudi koji su redovito pili alkohol. Siva tvar sadrži većinu tijela neuronskih stanica i važna je u obradi informacija u mozgu. Bijela tvar sastoji se od milijuna aksona - dijela neurona koji šalje informacije drugim moždanim stanicama - i uključena je u komunikaciju između više područja mozga.
Na dubljoj razini, smanjenje bijele tvari proširuje se na vlakna i puteve unutar regija bijele tvari kao što je forniks - područje gdje se poruke šalju iz hipokampusa. Hipokampus je jedna regija mozga u komunikaciji s drugim područjima mozga za proces pamćenja i učenja. Svakodnevno konzumiranje alkohola, pa čak i u malim količinama, dovodi do problema s pamćenjem.
Svakodnevna konzumacija utječe na kortizol
Konzumacija alkohola također utječe na razinu kortizola, hormona stresa, i dugoročno blokira razinu serotonina. Serotonin je neuromodulator, odnosno hormon odgovaran za dobrobit i osjećaj sreće ili dobrog raspoloženja. Dakle, svakodnevna konzumacija alkohola bitno će utjecati na vaše raspoloženje i emocije. Premda čete prvo dobiti nalet energije i pozitivnih osjećaja,raspoloženje će, ukoliko ne unesete nove količine alkohola, bitno opadati.
Kortizol se povećava kao odgovor na stres, a dokazano je da konzumacijom čak i male količine alkohola redovito, osnovna razina kortizola bude povišena što znači da pijenje čini pojedinca izloženijim stresu, manje motiviranim i mijenja njegovu sposobnost planiranja unaprijed i pametnog, naprednog razmišljanja. Naravno, postoje razlike među ljudima pa neki ljudi to mogu bolje metabolizirati od drugih, ali negativan učinak je neizbježan.
Rizik od ovisnosti
Ukoliko konzumirate male količine alkohola svaki dan, bilo to samo jedno pivo s prijateljima, ili časa vina poslije ručka, riskirate da postanete ovisnici - premda je dokazano da je svakodnevno ispijanje alkohola, makar i u najmanjim količinama, početna etapa ovisnosti o alkoholu.
Tolerancija na količinu alkohola koja će vas zadovoljiti učestalom konzumacijom se konstantno, premda neprimjetno, podiže. To znači da bi se jedno pivo s prijateljima, nakon nekog vremena moglo pretvoriti u tri. Stresna životna razdoblja također bi mogla postati okidačem za veće količine alkohola.
Neki od simptoma ovisnosti o alkoholu su:
povećana količina ili učestalost uporabe
visoka tolerancija na alkohol ili nedostatak simptoma "mamurluka".
pijenje u neprikladno vrijeme, kao što je rano ujutro ili na mjestima poput crkve ili posla
želeći biti tamo gdje je prisutan alkohol i izbjegavati situacije u kojima ga nema
promjene u prijateljstvu; netko tko je ovisan o alkoholu može odabrati prijatelje koji također puno piju
izbjegavanje kontakta s voljenima
skrivanje alkohola, ili skrivanje dok pijete
ovisnost o alkoholu za funkcioniranje u svakodnevnom životu
povećana letargija, depresija ili drugi emocionalni problemi
pravni ili profesionalni problemi kao što su uhićenje ili gubitak posla
Kako se ovisnost s vremenom pogoršava, važno je tražiti rane znakove upozorenja. Ako se rano otkrije i liječi, netko s ovisnošću o alkoholu može izbjeći veće posljedice bolesti.
Crno vino najzdravije
Ukoliko pijete svaki dan, pa čak i minimalne količine, bilo bi dobro znati da su neke vrste alkohola štetnije od drugih, stoga svom organizmu ne štetite u jednakoj mjeri ukoliko pijete kvalitetno crveno vino, ili primjerice, viski.
Crveno vino važi za najzdraviji izbor, no u malim količinama. Jedna do četiri vrlo male čaše tjedno optimalna je mjera.
Resveratrol je prirodni, snažan antioksidans koji se najviše nalazi u kori crnog grožđa. Neka su istraživanja otkrila da bi resveratrol mogao biti povezan s nižim rizikom od upale i zgrušavanja krvi, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Način na koji pijete alkohol također može utjecati na štetu koju može uzrokovati. Primjerice, ako pojedete dobar obrok sa zdravim proteinima, ugljikohidratima i mastima prije nego što popijete piće umjesto da to radite na prazan želudac, onda će to barem usporiti vrijeme potrebno alkoholu da uđe u vaš sustav.