StoryEditorOCM
Panoramaromantični cvijet

Ova prekrasna biljka može cvjetati iznova čak 75 puta. Spremate li se izreći sudbonosno ‘da‘, razmislite o njoj

Piše MOZAIK SD
8. siječnja 2024. - 21:51

Veliki raskošni cvjetovi amarilisa ili kako ga još nazivaju prugasta sunčanica ili viteška zvijezda uljepšavaju prostor i u zimskim mjesecima. Iako ga mnogi još nisu upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele obogatiti životni prostor njegovom ljepotom, piše zadovoljna.rs.

Prekrasan prizor rascvjetane balkonske gredice ili tegle na prozoru pune lukovičastog cvijeća - zumbula, tulipana i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

U moru proljetnog cvijeća, jedan cvijet koji će vam sigurno zapeti za oko i koji ćete poželjeti u svom domu ili vrtu je amarilis. Sam naziv cvijeta govori koliko je poseban.

Naime, ova lukovičasta biljka dolazi iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka studenog do veljače, a cvjeta u svibnju i lipnju, pa ako mislite da ste zakasnili sa sadnjom - još niste.

Amarilis ima uske dugačke listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi kitnjaste, kitnjaste i velike cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u ljubičastoj, narančastoj, crveno-bijeloj ili dvobojnoj boji, a takva je raznolikost čini vrlo atraktivnom.

Križanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su tako poznate mini i visoke forme, s duplim ili pojedinačnim cvjetovima.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a neke vrste imaju cvjetove promjera i do šest centimetara.

Spremate li se izreći sudbonosno da, razmislite o amarilisu jer bi se sigurno savršeno uklopio u romantični buket ili kao samostalan cvjetni ukras na stolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:16