StoryEditorOCM
Pričegastroadvent

Jeste li ikad kušali ovu voćku u slanim jelima? Iznimno zdrav plod iz srca Dalmacije zanimljiva je pratnja mesu i ribi

Piše Spiza
28. studenog 2024. - 16:55

Jubilarni 15. Gastroadvent u Splitu bit će u znaku moćne i dugovječne višnje maraske, autohtone voćke koja ima bogatu povijest, staru preko 2700 godina, i prepoznata je kao saveznik zdravlja. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity), među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala, a sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti. Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine.

image
Andrija Lucic/Cropix

Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima i slasticama od višnje maraske, koje je osmislio tim kuharskih stručnjaka.

Program manifestacije započet će u nedjelju 1. prosinca predstavljanjem domaćina, restorana Santa Lucija i prezentacijom jela s višnjom maraskom, nakon čega slijede prezentacija vina pelješke vinarije Mrgudić, predstavljanje Gastroadventskog vijenca studija La Perla Flowers i paljenje prve adventske svijeće.

image
Nikola Vilic/Cropix

Chef Jakov Mršić osmislio je sa svojim timom jela nazvana La Luce, dok je slastice osmislila Marijana Durdov. Među jelima koja će ovom prigodom biti predstavljena su crveni bakalar i dehidrirane višnje, pečena pačja prsa s umakom od višnje i naranče, riblje okruglice s krem sirom i višnjama, pečeni hladni roastbeef s pikantnom višnjom, file romba s reduciranim sokom višnje i limuna, salata od koromača s javorovim sirupom i pečenim višnjama, pannacotta od višanja, štrudel od višanja, cheesecake od višanja, šoltanka od višnje, brownie od višnje s ganacheom, choux punjen kremom od vanilije i višnje te mali, slatki bezglutenski zalogaj.

Uz jela će se predstaviti vina vinarije Bura-Mrgudić Bura Rukatac, Bura plavac mali, Mare Postup i Mrgudić Moskar – desertno vino rađeno od probranih zrna grožđa.

image
Andrija Lucic/Cropix

Ovogodišnji Gastroadvent podržali su Turistička zajednica Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Javna ustanova More i krš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 16:55