StoryEditorOCM
Pričedani u vali

Pašticada, dolce garbo, gregada... sve se to kuhalo na natjecanju u Starome Gradu, a evo tko je pobijedio. Imamo recept!

Piše Mirko Crnčević
23. rujna 2024. - 10:37

Stari Grad na otoku Hvaru bio je domaćin sada već 5. međunarodnog festivala brodova, mora i mornara "Dani u vali" (19. do 22. rujna), kojeg tradicionalno organiziraju Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, Grad i TZG Staroga Grada. Naravno, na festivalu, koji uključuje i bogatu kulturnu ponudu, predstavljene su na desetine tradicijskih brodova s cijelog Jadrana, a ovogodišnja zemlja partner i počasni gost bila je Kraljevina Nizozemska koja je do dvije tisuće kilometara udaljenog drevnog Farosa stigla sa svoja četiri tjottersa.

image
V.r.janic/

Osim predstavljanja tradicijskih zanata, ribarskog, brodograditeljskog i nautičkog umijeća lokalni ugostitelji su sva četiri dana gostima i sudionicima manifestacije po pristupačnim cijenama pripremali autohtonu spizu, uz autentične dalmatinske sastojke da bi ih vratili u neka zaboravljena vremena, a posebno raduje da je centralno mjesto u menijima ponovno zauzela naša ‘kraljica mora‘ - srdela. Nju su na pjatima slijedili inćuni, lignje, kozice, morski pas, ali isto tako pašticada, polpete, jezik u umaku, dolce garbo, a u ponudi su također bili rižoti, tjestenine, pa i nezaobilazna gregada.

image
V.r.janic/

U petak 20. rujna od 17 sati na gradskoj rivi organizirano je i revijalno natjecanje u pripremi "Dalmatinske marende" na kojem su svoja umijeća mogli pokazati i amateri, a ne samo profesionalni kuhari, što je ustvari već poznati gastronomski projekt TZ SDŽ. Uglavnom natjecalo se sedam restorana tek s po jednim jelom koja su bila označena samo rednim brojevima, a mogla su se degustirati u manjim količinama. Čast da ih i ocijene pripala je doista relevantnom žiriju na čelu s predsjednicom Ivanom Vladović iz TZ SDŽ, dok su članovi bili: Hrvoje Zirojević, chef iz Splita; Neno Mladenović, chef iz Los Angelesa; Antonio Škarpa, gradonačelnik grada Staroga Grada; Rikardo Novak, gradonačelnik grada Hvara; Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa i Srećko Radnić, iz udruge "Crljenak" iz Kaštela.

image
V.r.janic/

Nije to bio baš lagan posao, međutim, na posljetku je pala odluka - 1. mjesto odnio je restoran "Vala" s jelom ‘Kozice u umaku od češnjaka i maslaca s domaćim foccaciom i mediteranskim začinima, a 2. i 3. mjesto podijelili restorani "Jurin podrum" (jelo Fegato alla Dalmata - dolce garbo) i "Albatros" (jelo Dalmatinska pašticada s njokima). Nagrade su bile velike staklene tegle cvijeta soli iz Solane "Pag", kao i botilje biranih vina, no zanimljivo je da je najbolju ‘Dalmatinsku marendu‘ skuhao Daruvarčanin Ivan Sendić sa svojim mladim i marljivim timom, čovjek koji je od zapravo malih nogu zaljubljen u kulinarstvo, što ujedno znači da je i pobornik dobre spize.

- Mi smo ustvari željeli pripremiti jedno autohtono jelo, ali ipak na jedan osuvremenjeni način i to se pokazalo dobitnom kombinacijom. Inače, u pripremi kao sastojke koristimo: 150 g očišćenih repova kozica, 30 ml bisque od škampa, 10 ml jestivog ulja, 2 režnja češnjaka usitnjeno, 125 g maslaca, 30 ml bijelog vina, prstohvat soli, peperoncina i sitno sjeckanog peršina. Postupak je takav da najprije na zagrijano ulje dodamo kozice, a nakon 3-4 minute još češnjak i vino te flambiramo da alkohol brže ishlapi. Potom pridružimo bisque od škampa i maslac, čekamo da se napravi emulzija i za kraj dodajemo sol, peperoncine i peršin. Jelo poslužujemo s domaćim focacciom – otkrio nam je zadovoljni pobjednik koji je pohvalio gastronomski dio manifestacije i vjeruje da će dogodine biti još više sudionika ovog popularnog natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 10:38