StoryEditorOCM
Pričepuna je finih aroma

Stoljetna slastica koja će vas podsjetiti na najpoznatiju slastičarku u Dalmaciji, a ima veze i s tragičnim ljubavnicima

Piše Tea Sumić Miletić
25. prosinca 2023. - 08:15

Jedna od prvih asocijacija na slatko u Dalmaciji je  - Nadalina. A što radi Nadalina? Muti jaja. U dane isprid fešte. a kako smo u danima isprid fešte, red je da spomenemo i Nadalinu i jednu slatku deliciju koja nas na Nadalinu podsjeća. Ne samo po jajima koja se mute nego i po imenu. Nadalin. A šta je sad to?

Svi smo čuli za panetone, mnogi znaju i za pandoro, "zlatni kruh", no malo tko, barem kod nas, zna za nadalin, slasticu koja se smatra pretečom pandora i panetonea. Punim imenom Nadalin de Verona, slatki "tata" spomenutih slastica zapravo im je poprilično sličan: radi se od bogatog dizanog tijesta aromatiziranog maslacem, vanilijom i koricom limuna, a kad se ispeče i to u posebnoj vrsti kalupa, posipa se šećerom, pinjolima i nasjeckanim bademima.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 14:24