Mljeveno meso je namirnica s puno prednosti, ali i mana. S jedne je strane praktična i vrlo zgodna za pripremu brojnih jela, a s druge... s druge nas zna razočarati, prvenstveno teksturom, ali i okusom. Ako ste ikad kušali (ili skuhali) meso koje je bilo suhonjavo i mrvičasto, jasno vam je na što mislimo. Jednak je problem s jelima poput burgera, pljeskavica i ćufti - koliko se god nadali sočnim zalogajima, ponekad im je tekstura na kraju toliko loša da se raspadaju.
Srećom, postoji rješenje: mljevenom mesu dodajte jogurt.
Dodavanje jogurta jedan je od najboljih trikova sastojaka za bolje polpete i hamburgere jer djeluje kao vezivo koje sastojke drži na okupu, a u smjesu unosi dodatnu masnoću i vlažnost što jamči da će biti sočni nakon što su pečeni. Ovo je osobito zgodno ako koristite krto meso poput piletine, puretine ili nemasnih komada svinjetine.
Odaberite obični ili grčki jogurt s niskim ili punim postotkom masti. Jednostavno umiješajte nekoliko žlica u smjesu mesa i začina prije nego što je oblikujete u pljeskavice ili okruglice.
Ako pak pripremate neko drugo jelo s mljevenim mesom, poput umaka za tjesteninu, lazanja ili musake, jogurt će vam i u tom slučaju dobro doći. Želite li osigurati sočnost, u jelo dodajte koju žlicu jogurta.
Nije to nikakva neobična novost, jogurt se tradicionalno dodaje u mnoga jela od mljevenog mesa u azijskim kuhinjama jer ih čini sočnijima. Neki se ovog savjeta ustručavaju zbog rizika od grušanja, ali to se može spriječiti tako da se jogurt prije dodavanja u jelo dovede na sobnu temperaturu, a poželjno je, također, smanjite vatru. Sigurna metoda protiv grušanja je dodati jogurt pred kraj pripreme jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....