StoryEditorOCM
Životkoristan savjet

Majstor otkrio: ‘Ako ovako namjestite klimu, trošit će puno manje struje, a uklonit ćete i vlagu iz prostorije!‘

Piše JL
15. lipnja 2024. - 18:51

Ljeta su postala toliko vruća i sparna da je ponekad gotovo neizdrživo živjeti i funkcionirati. Posebice, ako u prostoriji u kojoj boravite većinu dana i noći nemate klima uređaj. Oni su spas ali dovode i do povećane potrošnje električne energije. Ipak, postoje načini kako racionalno koristiti klima uređaj i ne potrošiti pritom hrpu novca. Za Alo je savjete o tome dao električar Rajko Stanojević.

"Klima uređaji najučinkovitije rade kada su u punoj brzini, umjesto da rade u kraćim intervalima na manjoj brzini. Prema njegovim preporukama, bolje je pustiti klimu da radi punom snagom, ali kraće vrijeme, kako bi za brzo hlađenje prostorije, nakon čega bi klima uređaj Ovaj način rada ne samo da može uštedjeti novac, već će i učinkovitije ukloniti vlagu iz prostorije, prenosi Jutarnji list. 

Kada je riječ o termostatu, postavljanjem na višu temperaturu može se ostvariti značajna ušteda. Ako razlika između temperature u prostoriji i vanjske temperature nije veća od sedam stupnjeva, klima uređaj će trošiti manje energije. Prema nekim podacima, svaki stupanj više na termostatu može rezultirati uštedom energije od tri do pet posto."

image
/Shutterstock

Postavite termostat na optimalnu temperaturu koja će vam omogućiti ugodu, ali neće preopteretiti uređaj. Preporučena temperatura za hlađenje je između 24 °C i 26 °C. Svaki stupanj manje može povećati potrošnju energije za oko 6 %.

Ako vaš klima uređaj ima funkciju mjerača vremena, koristite je za automatsko uključivanje ili isključivanje jedinice u određeno vrijeme. Na primjer, možete ga programirati da se uključi sat vremena prije nego što dođete kući, umjesto da radi cijeli dan.

Redovito čišćenje filtera i održavanje klima uređaja može poboljšati njegovu učinkovitost i smanjiti potrošnju energije. Prljavi filtri mogu ograničiti protok zraka i prisiliti uređaj da radi više.

Provjerite jesu li prozori i vrata zatvoreni kada koristite klima uređaj kako biste spriječili curenje hladnog zraka. To će omogućiti brže hlađenje prostora i spriječiti gubitak energije. Isto tako, zamračite prozore ili koristite zavjese kako biste smanjili ulazak izravne sunčeve svjetlosti u prostoriju. Sunčeva svjetlost može zagrijati prostor, što može zahtijevati pojačani rad klima uređaja.Ako razmišljate o zamjeni klima uređaja, razmislite o kupnji energetski učinkovitijeg modela. Noviji uređaji često imaju bolje performanse i nižu potrošnju energije u usporedbi sa starijim modelima.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 19:47