StoryEditorOCM
Savjetijednostavan trik

Najveća greška pri kuhanju riže: mnogi je rade pa im je uvijek bljutava, ljepljiva ili se raspadne. Postupite ovako...

Piše T. S. M.
3. prosinca 2024. - 08:10

Za one koji se loše snalaze u kuhinji obično se kaže da ne znaju skuhati ni jaje, no za mnoge bi se moglo reći "Ma, ni rižu ne zna skuhat". Jer skuhati rižu je lako, a mnogi u tome griješe.

Osnovna pogreška sastoji se u tome što zadatak kuhanja riže shvaćaju doslovno. Ubace rižu u lonac vode. No, tako ne ide, barem ako želite ukusnu i pravilno skuhanu rižu.

Ubacite li je tek tako u lonac vode, osobito ako ste toliko nestrpljivi da ne možete pričekati da voda zavrije, dobit ćete neukusnu,  gnjecavu i ljepljivu rižu, jer će joj se, zbog predugog kuhanja i zbog djelovanja vode, s površine isprati škrob. 

Želite li joj osigurati kvalitetu i podići okus, rižu najprije lagano tostirajte - možete to napraviti i na suhoj tavi, ako pazite na unos masnoća, no bolje je to odraditi na ulju - a zatim je zalijte kipućom vodom u omjeru 1:2 u korist vode. Dodajte sol i druge začine ako ih planirate koristiti pa smanjite vatru i napola poklopite lonac.

Kuhajte između 20 i 30 minuta, ovisno o količini i sorti riže. Primijetit ćete kako ima ugodan, orašast okus, a vidjet ćete i da se neće zalijepiti ni raspasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2024 08:12