Koliko vam, u prosjeku, traje blender? Mijenjate li ih češće nego drugi, po svoj prilici negdje griješiti - možda birate blendere sumnjivih marki, a možda blender koristite na pogrešan način. Konkretno, stavljate u njega hranu koja nije predviđena za blendanje.
Većina ljudi pretpostavlja da u blender možete staviti bilo što, ali postoje drugi uređaji koji su prikladniji za određene vrste namirnica, poput procesora hrane, štapnih miksera i mlinova za kavu ili orašaste plodove. Kako biste osigurali da vaš blender potraje, izbjegavajte ga koristiti na ove načine...
Mnogi koriste blender za mljevenje orašastih plodova i izradu domaćeg mlijeka i maslaca od badema i sličnih sastojaka, no to nije dobra ideja jer cijeli orašasti plodovi mogu nepopravljivo oštetiti blender. Moguća oštećenja možete smanjiti prethodnim namakanjem orašastih plodova, a u slučaju da ih želite usitniti ili smrviti, a ne pretvoriti u mlijeko ili maslac, prethodno ih grubo nasjeckajte nožem.
Kad vam recept predlaže da jelo koje kuhate stavite u blender kako biste dobili glađu konzistenciju, ignorirajte taj prijedlog ili upotrijebite štapni mikser. Ako nemate alternativu, a pošto-poto želite glađu konzistenciju jela, pričekajte da se ohladi.
Ni zrnima kave nije mjesto u blenderu. Tehnički, prosječan je blender dovoljno jak za samljeti kavu, ali to, pod jedan, može otupiti oštrice, a pod dva, kava neće biti dovoljno fino mljevena. Koristite električni mlinac za kavu. Ili, ako ste u retro raspoloženju, onaj starinski, ručni.
Slično kao i u slučaju kave, ledu nije mjesto u blenderu. Mogao bi oštetiti aparat, otupiti oštrice i, u konačnici, neće se zdrobiti kako treba. Postoji jedna iznimka od ovog pravila, a to je led koji dodajete u smoothieje, samo pazite da ga ne stavite previše.
Vjerovali ili ne, krumpir ne biste trebali stavljati u blender. U roku od nekoliko minuta, od savršeno skuhanog krumpira dobit ćete gumastu kašicu jer će se uslijed blendanja otpustiti previše kroba koji će se s tekućinom povezati u žitku masu. Ako želite napraviti svilenkasto glatki pire krumpir, radije koristite dobru staru gnječilicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....