Kruh je jedna od namirnica koje najčešće bacamo i to samo zbog toga što ga ne znamo pravilo čuvati. Kad bi vas svakog jutra dočekao mekani kruh fine korice, sigurno se ne biste žurili kupiti novi, a jučerašnji bacali u smeće. Pomislite smo koliko biste mogli uštedjeti, samo kad bi postojao način za produljiti mu svježinu...
Možda ste već pokušali. Možda ste ga spremali u hladnjak, što vjerojatno nije dobro završilo. Možda ste ga pokušali ušuškati u vrećicu, a to je, po svoj prilici završilo još gore, sa žilavom koricom i naslagama plijesni....
Nemojte odustati, rješenje postoji i može produljiti trajanje kruha i do sedam dana.
Zamotajte kruh u voštani papir. Ostat će mekan, ali ne "previše mekan" i gnjecav, a plijesan se neće razviti. Tajna je u tome što se voštani papir kad u njega pakirate namirnice pod toplinu vaših lijepo oblikuje kako bi savršeno prionuo uz površinu. Savršeno u ovom slučaju ne znači potpuno, jer to nije dobro.
Naime, kako kruh stari, tako počinje gubiti vlagu, koja se nakuplja unutar prečvrsto zamotanog omota stvarajući tako idealne uvjete za nastanak plijesni. Omotač od pčelinjeg voska pomaže zaštititi kruh od isušivanja, ali ga istovremeno održava u dovoljno prozračnim uvjetima pa na njemu neće rasti plijesan.
Voštani papir možete kupiti online u webshopovima poput Amazona, a ako malo bolje potražite pronači ćete ga putem društvenih mreža kod domaćih proizvođača, sad ga već nude mnogi, primjerice Sol i papar