Drugi neradni dan polako odmiče, a vaše zalihe kruha su pri kraju... Kvasca se niste sjetili kupiti ili ste upravi ustanovii da mu je istekao rok i sad ste ljuti k‘opas. Nemojte se ljutiti, rješenje postoji i vrlo je jednostavno: zamijesit ćete kruh s praškom za pecivo.
Dodatna mu je prednost što se ne mora dizati pa će biti gotov baš na vrijeme za ručak, ako ne i prije. Ispast će vam super, nemojte se uopće brinuti, ovo je tradicionalni način pripreme kruha u Irskoj, odakle se proširio po svijetu i stekao popularnost. A kako i ne bi, kad zamorni proces izrade kruha olakšava i ubrzava kako se samo poželjeti može.
Da bi kruh s praškom za pecivo bio ne samo mekan i prozračan, nego i ukusan i udrav, trebat ćete mu dodati još jedan sastojak. Jogurt. Djelovat će poput čarolije i pojačati aktivnost praška za pecivo te produbiti okus.
Nekoć davno umjesto praška za pecivo koristila se soda bikarbona - eto vam rješenja ako vam pri ruci nije čak ni prašak za pecivo - ali s praškom za pecivo tijesto se ljepše diže. Nekoć se, također, koristila mlaćenica umjesto jogurta, pa se možete i njome poslužiti ili je improvizirati miješajući mlijeko, vodu i sok od limuna. Ali to je sad već malo previše improvizacije da bismo vam mogli jamčiti optimalan rezultat. Rizik prepuštamo vama.
No s jednom se drugom stavnkom možete poigrati, a to je brašno. Predlažemo vam recept koji kombinira glatko i integralno brašno, no integralno možete zamijeniti nekom drugom vrstom ili se možete se držati samo običnog bijelog, kao što možete promijeniti navedene omjere po svom guštu
Kruh s praškom za pecivo
Sastojci:
500 g jogurta
225 g glatkog brašna
225 g integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
Priprema:
Obje vrste brašna prosijte u zdjelu, dodajte im prašak za pecivo i sol.
Malo po malo, uz miješanje kuhačom, dodajte jogurt. Kad se svi sastojci spoje, prebacite tijesto na radnu površinu posutu s malo brašna i lagano izmijesite pa ga oblikujte u pogaču te je prebacite u okrugli kalup za pečenje obložen papirom za pečenje pa na sredini kruha zarežite tijesto u križ, poprilično duboko (neka nož uđe kroz otprilike dvije trećine tijesta).
Pospite još malo brašna preko pogače pa je pecite na 200 stupnjeva Celzija oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni i ne zvuči šuplje kada je kucnete.
Ostavite da se malo ohladi na rešetki za hlađenje prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....