StoryEditorOCM
Savjetinajbolja metoda

Tvrdo kuhana jaja ispast će savršeno i lakše će se guliti uz ovaj trik. Koristi ga i slavni kuhar, evo što dodaje u vodu

Piše T. S. M.
4. prosinca 2024. - 10:55

Jajae utvrdo zgodan je obrok pun proteina oko kojeg nema prevelike gnjavaže - naravno, samo pod uvjetom da znate kako se točno pripremaju. U protivnom, ajme vama. Neće vam se skuhati kako ste zamislili, ostat će tekuća ili će postati gumasta, a tek muke s guljenjem ljuske...

Nikakvo čudo što mnogi od ove ideje odustaju već u startu pa jaja radije prže. No pred nama je sezona francuskih salata, punjenih jaja i delikatesnih plata pa je pravi trenutak za sve one koji još uvijek ne znaju pravilno skuhati jaja utvrdo da to konačno nauče.

Sudeći po pitanjima po forumima i društvenim mrežama, mnogi nisu sigurni idu li jaja u hladnu ili vrelu vodu - ako ni vi ne znate, u ovom smo članku nedavno riješili tu enigmu.

Druga nepoznanica vezana je uz to treba li u vodu za kuhanje jaja dodati sol. Treba. Ljuska je porozna i jaje će upiti dio soli.

Treći je problem vezan uz minutažu. Ovo ovog pitanja postoje određena neslaganja, a mi vam, na temelju dugogodišneg iskustva, možemo reći da je sve to  nadmudrivanje - stvar ukusa. No, ako vam treba precizan odgovor kojem možete vjerovati, nudimo vam savjet Jamiea Olivera.

Poznati chef otkrio je jednom prilikom kako jaja stavlja u hladnu vodu pa ih pušta da prokuhaju, potom ih skida s vatre, posudu pokriva poklopcem i zatim jaja ostavlja na miru točno 13 minuta. Po isteku tog vremena prebacuje ih u posudu punu hladne vode i leda te ih potom ljušti bez ikakvog problema. Kako bi dodatno osigurao da će ljuštenje proći glatko, u vodu za kuhanje dodaje i žličicu octa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2024 10:56