StoryEditorOCM
Savjetigrimizna poslastica

Znate li kako bez po‘ muke očistiti šipak? Pratite ove upute i sve će ići glatko, evo i kako napraviti sok bez pomagala

Piše Spiza SD
20. rujna 2023. - 08:10

Šipak ili nar ne samo da je prekrasan grimizni dodatak svakom jelu, nego je i jako zdrav: u njegovom zrnju koje podsjeća na kristaliće poludragog kamena granata, čemu i duguje naziv, nalazi se pravo bogatstvo vitamina C i K te kalija. Unatoč tome što je slastan, dekorativan i zdrav, neki od njega i dalje  izbjegavaju. Ne da im se gnjaviti s čišćenjem. Kakva šteta.

Jer očistiti ga je lako, treba samo poznavati tehniku i neće vam biti potrebna nikakva posebna pomagala.

Najprije nožićem uklonite nazubljeni dio, poznat i kao cvijet, premda to nije, koji se nalazi na strani nara nasuprotnoj peteljci. Nakon toga zarežite koru nara okomito od vrha do dna ploda. Nemojte zarezati preduboko da ne biste oštetili zrnje i obratite pažnju na unutrašnju koru koja iznutra odvaja sjemenke nara i koristite je kao vodič za rezanje

Uhvatite zarezani plod stavljajući oba palca na vrh, tamo gdje je uklonjen "cvijet", i nježno razdvojite nar. Vjerojatno se neće sve odvojiti savršeno ili ravnomjerno, ali to je u redu jer vama zapravo samo treba lak pristup sjemenkama, a da pritom što više njih ostane što je više moguće netaknutima.

Sada povucite koru svake polovice prema natrag, okrećući je što je više moguće, kako biste oslobodili sjemenke. Nakon toga lako ćete ručno odvojiti sve preostale sjemenke. Što je plod zreliji, to će vam biti lakše.

A sad pogledajte kako napraviti sok od šipka bet sokovnika...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 18:26