Došlo je i njegovo vrijeme! Nar, mogranj ili šipak blagotvorno utječe na cijeli organizam, a njegova je vrijednost neprocjenjiva zbog činjenice da sadrži više C vitamina od naranče i limuna, kao i jer se sadržaj C vitamina termičkom obradom ne smanjuje, nego dapače, nakon desetominutnog kuhanja količina C vitamina u šipku se čak poveća, pokazuju istraživanja.
Čaj od šipka olakšat će teškoće s disanjem kod djece koja boluju od astme, ublažiti kronični kašalj i curenje iz nosa kod viroza i prehlada. Znate li da i dvije šalice šipka na dan mogu dostojno zamijeniti multivitaminske tablete! Tu njegova moć ne staje, piše Živim hr.
Antioksidansi u šipku smanjit će kolesterol u organizmu. Patite li od povišenih masnoća, preporučljivo je redovito piti čaj od šipka. Isti savjet vrijedi i za one koji imaju problema s hipertenzijom i srcem.
Bogat antioksidansima
Sadrži visoke vrijednosti antioksidanasa, kao što su karotenoidi, flavonoidi i polifenoli, koji imaju funkciju zaštite imuniteta, a osim toga bit će i velika podrška u prevenciji nastanka zloćudnih tumora i krvožilnih bolesti, piše Živim hr.
Regulira razinu šećera
Osobe s dijabetesom također će profitirati od ove ljekovite biljke: regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka samog dijabetesa.
Regenerira stanice kože
Dobar je u tretiranju ožiljaka, akni, opeklina. Sprečava isušivanje kože i potpomaže njezinu hidratizaciju. Pijenje čaja od šipka dobro je za kožu jer sadrži vitamin A, koji zadržava elasticitet kože te sprečava nastanak bora i mrlja.
Djeluje na kosti
Vitamin C u šipku je odgovoran za proizvodnju kolagena u tijelu koji je neophodan za strukturu kostiju.
Proizvodi crvena krvna zrnca
Željezo iz šipka proizvodi crvena krvna zrnca koja kroz tijelo prenose kisik i hranjive tvari, što se smanjuje u vrijeme menstrualnog ciklusa. Vitamin C olakšava apsorbciju željeza.
Liječi bolesti želuca
Može se uspješno koristiti u liječenju grčeva, čira na želucu, želučane kiseline. Kod tih smetnji najbolje je koristiti tonik od šipka.
KAKO GA OČISTITI
Prerežite nar napola.
Jednu polovicu obuhvatite prstima tako da je prerezana strana ploda okrenuta prema dlanu, ali ga ne dodiruje.
Ruku držite nad posudom u koju ćete sakupljati sjemenke.
U drugu ruku uzmite žličicu ili kuhaču i njome snažnije lupkajte po okrugloj strani nara s korom.
Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja
Drugi je način da nar potopite u zdjelu s hladnom vodom i čistite ga tako pod vodom. Ljuske su lagane i isplivat će na površinu, a zrnca će ostati na dnu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....