StoryEditorOCM
Savjetičudesna kombinacija

Znate li kako se pravi zaprška i čemu točno služi? Bez nje mnogi ne mogu ni zamisliti kuhanje, a ovako je najbolja

Piše Spiza SD
27. studenog 2023. - 07:05

Jedna od prvih stvari koju svi nauče kuhati je zaprška. Kuhati je uvjetno rečeno jer zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se točno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte. A dodaje za u svašta, popravljajući pritom teksturu jela kao i okus, kojem daje prepoznatljivu notu koja nas vraća u bakinu i maminu kuhinju.

Bez zaprške se nekoć nije spremalo niti jedno jelo na žlicu osim mesne juhe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi ju se učinilo zasitnijom. To malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka u novije je vrijeme došlo na zao glas kao teško na probavu, ali mnogima ne pada napamet kuhati bez nje.

image
Shutterstock

Poznata je u gotovo svim svjetskim kuhinjama i može se pripremiti uz različite stupnjeve preprženosti brašna, što rezultira različitim nijansama u rasponu od "šporko" bijele do smeđe, sve ovisno o namjeni.

Zaprška je temelj mnogih jela, osobito variva i gulaša te punjenih paprika, a ako već niste, svakako je pokušajte napraviti uz dodatak crvene paprike, kao što rade u Mađarskoj, ili pak uz dodatak češnjaka, bilo svježeg ili u granulama. 

Želite li pravi starinski okus jela, tada ćete svoju zapršku napraviti sa svinjskom masti, a ako pripremate neko finije jelo, tada je pripremite s maslacem. U svakom slučaju, recept je isti: jednaka količina brašna i masnoće

Zgodna caka koja se ponegdje koristi mogla bi vam dobro doći: umjesto s uljem zapršku pokušajte napraviti s masnoćom koja se otopila za vrijeme pečenja mesa - samo je uz pomoć žlice pokupite s vrha, a preostalu tekućinu iskorstite za podlijevanje nakon što je brašno zaprženo i dobit ćete jako fin umak koji može "proći" i bez vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 09:56