Šakšuku ste, vjerujemo, već upoznali. Aromatičan spoj rajčice, luka i začina nalik šalši izvrsna je podloga za pržena jaja i zaista je pravi gušt uzeti komad lagano prepečenog kruha pa ga potočati tako da uhvati malo tekućeg žumanjka i malo ukusnog umaka od rajčice.
E, ali jeste li se već susreli sa zelenom šakšukom? U ovom slučaju umjesto rajčice koristi se zeleno lisnato povrće, najčešće špinat, a u tavu se, pored jaja, obavezno doda i malo feta sira.
Rezultat je obrok pun vitamina i proteina zbog čega mnogi vjeruju kako je upravo savršena opcija za doručak. Idemo provjeriti, evo recepta...
Zelena šakšuka
Sastojci:
300 g špinata
75 g feta sira
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka od limuna
4 režnja češnjaka
4 jaja
1 luk
svježi peršin ili bosiljak
sol, papar
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte češnjak i nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriše.
U tavu dodajte sok od limuna i špinat, smanjite vatru, poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok špinat ne postane vrlo mekan.
Skinite poklopac i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu posude. Stražnjom stranom žlice napravite četiri plitka udubljenja pa u svako razbijte po jedno jaje.
Pojačajte vatru, posolite i popaprite jaja, pokrijte tavu poklopcem. Pržite dok se bjelanjci ne stisnu, ali ugasite vatru dok žumanjci još nisu potpuno skuhani.
Pospite sjeckanim peršinom i mrvljenom fetom te poslužite uz prepečeni kruh