StoryEditorOCM
Slanoblago iz mora

Inćuni su jako zdravi, nisu strašno skupi, a upravo su se vratili na ribarnice. Nudimo vam recepte za prste polizat‘!

Piše Tea Sumić Miletić
27. svibnja 2024. - 12:47

Cijenom je povoljan, nutrijentima je krcat, a okusom veseli nepce - inćun je riba čiji smo povratak na ribarnice jedva dočekali. Sad će se mnogi ražestiti, ali eto, ne možemo prešutjeti, no nama se čini da je inćun sasvim neopravdano u sjeni srdele.

Znamo da je srdela "naša hraniteljica" kako ju je zvao pokojni šjor Zlatko Ivulić, legendarni splitski urar i u svoje vrijeme možda najbolji poznavatelj splitske ribarnice, ali i inćune bi trebalo malo promovirati. Miritaju.

Znate li da su inćuni, zajedno sa srdelama, više puta uvršteni na popis najzdravijih namirnica na svijetu? To su priznanje zaslužili ponajviše zbog toga što su odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje potiču zdravlje mozga i srca, ali i zbog toga što su bogat izvor selena koji, ako se redovito jede, može smanjiti rizik od nekih vrsta raka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 08:00