Leća je uvijek dobra ideja jer je riječ o pristupačnoj i praktičnoj namirnici visoke nutritivne vrijednosti no zna se dogoditi da leća u ulozi glavnoga jela tjednima ne dođe na red od drugih namirnica. No postoji vrlo jednostavno i ukusno rješenje za taj problem. Počnite ju pripremati kao salatu. Vrlo je jednostavno, a jako fino i zasitno jelo, koje će vam pomoći kad ste u strci, ali i kad treba malo "podebljati" nešto skromniji, laganiji obrok.
Evo jednog stvarno dobrog recepta kojem posebnost daje gurmanski dresing. NAravno, uvijek je možete pripremiti i na jednostavniji način pa je začiniti kao što inače radite sa salatom od graha. Isprobajte i tu opciju, mogla bi vam se svidjeti čak i više od graha na salatu.
Ovaj je recept predviđen za veće društvo pa možete prepoloviti količine ako ćete pripremati salatu za manje od šest ljudi, no možete se držati preporučenih mjera, a ostatak salate sačuvati u hladnjaku do četiri dana.
Salata od leće s finim dresingom
Sastojci
Za salatu
200 g nekuhane leće (ili 400 g kuhane
150 g cherry rajčica
100 g feta sira
70 g ljubičastog luka
50 g maslina bez koštice
4 rotkvice
3 krastavca salatara
1 žličica svježe metvice
šaka rukole ili špinata
sjeckani svježi peršin
Za dresing:
50 ml maslinovog ulja
50 ml soka od limuna
3 režnja češnjaka
1 žličica Dijon senfa
1 žličica suhog začinskog bilja
1 žličica soli
¼ žličice mljevenog kumina
papar prema ukusu
Priprema:
Ako koristite nekuhanu leću, kuhajte je u blago posoljenoj vodi dok nije mekana, a ostale sastojke za salatu nasjeckajte po svom ukusu. Feta sir možete i izmrviti. Kad se leća ohladi, pomiješajte sve sastojke za salatu.
Za dresing naribajte češnjak pa ga pomiješajte s ostalim navedenim sastojcima.
Prelijte dresing po salati, promiješajte i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....