Možda je još malo rano za jagode, ali kad smo vidjeli recept za ovaj kolač poželjeli smo ih kupiti. Srećom, veće trgovine već ih imaju u ponudi. A recept - i jnegov rezultat - vidjeli smo na jednom od naših omiljenih Instagram profila posvećenih kuhanju i pripremi kolača, ankica_torte_i_kolaci iza kojeg stoji Ankica Madunić. Ako nas redovito pratite onda znate da smo vam već pisali o Ankici i njenim slasticama, a cijele se priče možete podsjetiti na ovom linku.
Ovoga puta oduševila nas je receptom za kolač koji nosi poetičan naziv rapsodija okusa.
Rapsodija okusa
Sastojci
Kore:
8 bjelanjka
8 žlice šećera
8 žlice lješnjaka
2 žlice brašna
Krema:
120 g maslaca
1 l mlijeka
8 žumanjaka
4 pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
13 žlica šećera
Dodatno
200 g jagoda
50 g mljevenog keksa
350 ml slatkog vrhnja
banane
Priprema:
Umutite 4 bjelanjka i 4 žlice šećera, dodajte 4 žlice lješnjaka i 1 žlicu brašna, lagano špatulom izmiješajte, nanesite na lim za pečenje dimenzija 30x32 cm obložen papirom i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Na isti način zamiješajte i ispecite još jednu koru.
Za kremu skuhajte mlijeko, šećer, žumanjke i puding pa u ohlađenu smjesu dodajte pjenasto umućen maslac.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa ga pomiješajte s mljevenim keksom.
Prvu koru premažite polovicom kreme, na kremu poredajte banane narezane na kolutiće, zatim nanesite polovisu količine šlaga s keksom te poklopite drugom korom. Koru premažite kremom, nanesite banane pa ostatak šlaga u koji ste dodali izmiksane jagode. Nekoliko jagoda ostavite za ukrašavanje.