Tikvice i zelene mahune nude nam se u izobilju i kao da nas mame da ih što češće pripremamo. Jeste li ih ikad pokušali spojiti? To je zapravo jako dobra ideja, osobito s obzirom na to da je cijena fažoleta i dalje poprilično nepopularna pa ih je mnogima zgodno kupovati "na deke".
Nudimo vam recept u kojem će vam ih trebati samo "šačica", a riječ je o jelu osobitog, ugodnog okusa koje podsjeća na jela kakva su se nekoć kuhala. Možete ga i ne morate skuhati s pancetom, a i gustoću mu lako možete prilagoditi svom ukusu.
Varivo s fažoletima i tikvicom
Sastojci:
150 g fažoleta
75 g pancete (opcionalno)
2 krumpira
2 tikvice
1 luk
1 veća rajčica (ili 100-150 ml umaka od rajčice)
1/2 mrkve
1/4 stabljike celera
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer pa ih propirjajte na malo ulja. Kad luk postane staklast i dodajte im pancetu narezanu na veće komade pa sve kratko prodinstajte, dok panceta ne pusti masnoću. Ako je previše masnoće, dio odlijte, a ako ne želite koristiti pancetu, slobodno je preskočite.
Ubacite rajčicu narezanu na veće komade pa pirjajte dok tekućina ne ispari, zatim ubacite krumpir narezan na kockice, posolite i popaprite te zalijte toplom vodom. Ubacite fažolete i kuhajte dok fažoleti nisu napola gotovi pa dodajte tikvice i kuhajte dok tikvice nisu gotove.
Ako želite gušći umak, izvadite jednu kacijolu variva pa ga usitnite štapnim mikserom i vratite u lonac ili pak u otprilike 150 ml umaka umiješajte žlicu brašna pa smjesu dodajte u varivo i kuhajte još 2-3 minute. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.