Morali bismo jesti više povrća, uporno nam ponavljaju nutricionisti i liječnici, no većini nas se puno više jedu neke puno nezdravije vrste hrane. Primjerice burgeri i sendviči.
A zašto ne bismo napravili 2u1, odnosno spojili preporuke liječnika i želju za uživanjem u sendvama?
Jasno, možemo u sendviče ubaciti koji list salate ili koju fetu pome, no postoji još bolji način. Sigurni smo da bi se svidio spomenutom stručnjacima, jer je u skladu s još jednom preporukom koju nam nije baš drago čuti, a ta glasi: "Smanjite unos bijelog kruha".
Vjerovali ili ne, imamo rješenje koje udovoljava svim spomenutim zahtjevima, a u fokusu mu je - brokula. Kladimo se da ovaj scenarij niste očekivali, ali riječ je o kruhu od brokule.
Ovaj jednostavan kruh priprema se lako, a recept je prilagodljiv: možete koristiti brašno od heljde, kao u originalu, a može vam poslužiti i pirovo, kukuruzno pa čak i sasvim obično pšenično.
Evo vam recept, pronašli smo ga na Instagram profilu Pura Healthy Vida, a u nastavku slijedi video u kojem ćete vidjeti kako kruh od brokule izgleda u praksi.
Kruh od brokule
Sastojci:
3 žlice naribane sirove brokule
1 velika žlica brašna od heljde
1 žlica kvasca
1 jaje
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Brokulu naribajte i ostavite sa strane.
U posudi pomiješajte jedno jaje s brašnom, kvascem i solju pa im dodajte naribanu brokulu te sve dobro izmijeešajte.
U manji kalup namazan uljem dodajte tijestto pa ga pecite 2-3 minute na najvećoj snazi u mikrovalnoj pećnici, u pećnici na vrući zrak zagrijanoj na 180 stupnjeva 5-7 minuta ili 10 minuta u običnoj pćnici.