StoryEditorOCM
Slanosuperbrzo i ukusno

Njoki će po ovom receptu biti posebno pufasti i mekani: bez krumpira su i gotovi za tren, osobita je i krema od tikvica

Piše S. Š.
21. lipnja 2024. - 11:18

Pronašli smo recept za najbolje domaće njoke, i to - bez krumpira, koji su gotovi za samo nekoliko minuta! Pufasti su, mekani i vrlo lagani, a u kombinaciji s kremastim umakom od tikvica idealan su izbor za one dane kad vam treba nešto brzo i ukusno.

Savršene su teksture jer se u ovom receptu koristi "slastičarsko" tijesto pružajući njokima posebnu mekoću. Kad je gotova, smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, a odatle u kipuću vodu. Ostavite da se kuhaju par minuta pa njoke prebacite u ledenu vodu da ostanu čvrsti. Bit će pufasti, mekani i vrlo lagani, pripremit ćete ih bez prljanja ruku, a slasna krema od tikvica pružit će posebnu notu ovom jelu.

Sve je domaće, jednostavno, brzo i malo drugačije... Zdravija varijanta obožavanog jela oduševit će vas pri prvom kušanju. Dobar tek!

Domaći njoki na kremi od tikvica

Sastojci za četiri porcije:

5 malih tikvica
250 g mlijeka
125 g brašna
4 cvjetovi tikvice
4 srednja jaja
50 g maslaca
sol
20 g maslinova ulja

Priprema:

Operite tikvice i samo jednoj skinite zelenu koru te je ostavite sa strane. Pulpu narežite na male komadiće zajedno s preostale četiri tikvice i kuhajte ih u lagano posoljenoj kipućoj vodi, četiri do pet minuta. Kad su gotove ocijedite ih i malo ohladite u hladnoj vodi. Mali dio stavite u posudu, a ostatak izblendajte. Dodajte maslinovo ulje, prstohvat soli pa još jednom sve pomiješajte, a zatim spremite sa strane. Zelenu koru tikvica koju ste prethodno ostavili sa strane narežite na sitne kockice i posolite pa čuvajte za posluživanje

Zakuhajte mlijeko s maslacem pa lonac maknite s vatre. Dodajte brašno i miješajte pjenjačom dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim sve vratite na vatru i kuhajte četiri do pet minuta, dok se smjesa ne odvoji od stijenki posude. Na kraju je maknite s vatre i pustite da se ohladi.

U toplu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje, bez dodavanja sljedećeg dok se prethodno dobro ne upije. Miješajte žlicom dok ne dobijete mekano tijesto. Na kraju ga ulijte u slastičarsku vrećicu kako bi kasnije jednostavnije radili njoke.

Za pripremu njoka zakuhajte posudu sa posoljenom vodom i pored nje pripremite zdjelu vrlo hladne vode. Smanjite vatru na minimum i tijesto iz slastičarske vrećice izlijte direktno u vodu, postupno ga režući škarama na njoke duge oko tri do četiri cm. Zgodan trik je i da za dvije ručke lonca zavežite kuhinjsku špagu da bude napeta i njome "lomite" tijesto na njoke.

Njoke kuhajte na vrlo laganoj vatri dvije minute. Nakon što isplivaju na površinu, ocijedite ih i umočite u ledeno hladnu vodu da ostanu čvrsti. Ocijedite ih od vode i zapecite u velikoj tavi u zagrijanom maslacu dok ne porumene.

Lagano zagrijte kremu od tikvica, rasporedite je po tanjurima i na to posložite njoke i kockice tikvica. Poslužite odmah i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 11:19