StoryEditorOCM
SlanoODLIČNE IDEJE

Od grožđa se prave samo vino i rakija? Kako da ne! Isprobajte ove delikatese, lako se rade, a guštat ćete cijele zime!

Piše Tea Sumić Miletić
9. listopada 2023. - 13:35

Na pitanje "Što se pravi od grožđa?" svi bismo kao iz topa uzvratili: "Vino." Neki bi dodali: "I rakija." Malo tko bi, pak, spomenuo kupmet, starinsku poslasticu koja se pravi od mošta, a koja je s godinama gotovo pala u zaborav. Srećom, u posljednje se vrijeme o njemu češće piše pa se možemo nadati da će ga se ipak pripremati i u budućnosti, no vrijedi spomenuti neke manje poznate proizvode od tog zdravog i vrijednog voća, poput džema i – vjerovali ili ne – ukiseljenog grožđa.

Grci imaju fantastičan način da sačuvaju višak grožđa za zimu, a nazivaju ga "glyko stafyli". Riječ je o nečemu što bismo mogli nazvati "slatko od grožđa", a Grci ga koriste za pripremu kolača, jedu ga s jogurtom i sirom. Zanimljivo je da mu aromu naglašavaju dodavanjem listova geranija, mirisn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 09:10