Mnogi se muče s pripremom odrezaka i koju god vrstu mesa odabrali uvijek završe sa suhim i tvrdim šnicelima. Takvima će, kao i svima drugima koji vole sočne, mekane kotlete, od pomoći biti jedna mala caka koja se koristi za pripremu junećih i svinjskih odrezaka jer jamči mekano meso i dobar umak.
Tajna je u tome da se meso, nakon što je malo uhvatilo boju, izvadi iz tave, nakon čega se pristupa pripremi umaka u kojem će se odresci nastaviti kuhati. Na kraju je meso meko poput pamuka, a tek da vidite kakav je toć...
Odresci u finom umaku
Sastojci:
500 g odrezaka
2 režnja češnjaka
2 žlice ulja
1 žlica brašna
1 žličica slatke paprike
1 žličica senfa
malo peršina ili ružmarina
sol, papar
Priprema:
Odreske istucite, posolite pa ih kratko popržite s obje strane na zagrijanom ulju. Izvadite ih na tanjur i poklopite.
Smanjite vatru pa na isto ulje dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte, a kad češnjak zamiriše dodajte brašno i dobro promiješajte. Čim počne hvatati boju ulijte tople vode, dobro promiješajte pa dodajte senf, crvenu papriku,papar i malo soli.
Odreske vratite u umak pa ih kuhajte na laganoj vatri, poklopljene, uz povremeno miješanje i dolijevane vode sve dok ne omekšaju.
Gotoe odreske pospite sjeckanim peršinom ili ružmarinom te poslužite.