Kiseli kupus s kobasicama jelo je koje svi rado jedemo tijekom hladnijih mjeseci i svi ga jako volimo jer ne samo da je ukusno nego je i relativno povoljno te je vrlo brzo gotovo. No postoji jedno jelo koje podsjeća na usavršenu verziju standardnog kiselog kupusa pa vam ga predstavljamo - vjerujemo da će vam postati novi zimski favorit.
Upoznajte bigoš. Riječ je o jelu iz poljske kulinarske tradicije, koje pored spomenutih kupusa i kobasice sadrži i druge vrste suhog mesa ili svježe meso poput svinjetine ili piletine, svježi kupus, gljive, rajčice, začine i jedan poseban sastojak koji će vas na prvu malo iznenaditi: suhe šljive. Koliko god im se možda sad čudite, ako malo razmislite sjetit ćete se da suhe šljive jako dobro nadopunjuju slana jela s dozom kiselosti, poput pašticade, stoga vam preporučujemo da ih ne izostavljate iz recepta. Koji slijedi...
Bigoš
Sastojci:
500 g kiselog kupusa
400 g dimljene kobasice
400 g svinjske potrbušine ili 4 pileća batka
300 g svježeg kupusa
10 g suhih vrganja
8 suhih šljiva
3 pimenta
3 bobice kleke
2 lista lovora
1 luk
1/2 l vode
3 žlice ulja
1 1/2 žlica pirea od rajčice
po 1 žličica kima, mažurana i mljevene paprike
sol, papar
Priprema:
Zagrije 2 žlice ulja, dodajte sjemenke kima, bobice borovice i pimenta, lovorov list i luk narezan na kockice te lagano pržite 3 minute uz često miješanje.
Dodajte svinjetinu narezanu na kockice ili pileće batke, kratko propirjajte da uhvati boju pa zatim dodajte kiseli kupus, tanko narezan svježi kupus, suhe šljive, pire od rajčice, vrganje, mažuran, papriku, sol i papar. Promiješajte pa zalijte s otprilike 300 ml vode, izmiješajte i kuhajte poklopljeno oko 1 sat uz povremeno miješanje i dolijevanje vode.
Na preostalom ulju prepržite kobasicu narezanu na ploške pa je dodajte u bigoš i kuhajte još pola sata do sat.
Izvadite lovorov list, ako ste koristili piletinu maknite joj kosti, a meso vratite pa poslužite uz pire krumpir ili kriške raženog kruha.