StoryEditorOCM
Slanoukusno i krepko

Ovo je povrće riznica zdravlja, a u Dalmaciji ga obožavamo. U ovakvom ga receptu još niste probali, prava je likarija

Piše Spiza SD
22. studenog 2023. - 08:05

Krepka juhica upravo je ono što vam treba, bili vi toga svjesni ili ne, osobito ako je puna zdravih sastojaka, kao ova za koju ćemo vam recept otkriti u nastavku. Glavni sastojak joj je super zdravo povrće koje obično jedemo u malo drugačijim jelima, no i na ovaj način pripremljeno može biti jako ukusno.

Riječ je o raštiki, sjajnom izvoru vitamina  A, B, C i E, kalcija, cinka, mangana, folne kiseline te antioksidansa luteina i zeaksantina, zbog čega nam pomaže očuvati zdravlje kostiju, očiju, krvožilnog i živčanog sustava. A osim toga, nama ovdje u Dalmaciji zauzima posebno mjesto u srcu...

Nudimo vam osnovni recept, prepuštajući vam da u gotovu juhu dodate što god vam je po volji: hoće li to biti komadić suhog mesa, šaka orašastih plodova ili komad dimljenog tofua, na vama je...

Krepka juha od raštike

Sastojci:

500 g raštike
500 ml povrtnog temeljca
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica maslinovog ulja
2 krumpira
1 luk
1 režanj češnjaka
1 mrkva
1/4 korijena celera
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu, korijen celera i krumpir, raštiku operite i narežite.

Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklast pa mu dodajte češnjak i kratko pirjajte dok ne zamiriše. Zatim  dodajte mrkvu i celer, kratko propirjajte, dodajte koncentrat rajčice i kuhajte uz miješanje dok ne potamni. Zalijte temeljcem, dobro promiješajte pa dodajte raštiku i krumpir te posolite.

Kuhajte dok raštika i krumpir nisu kuhani pa izblendajte. Provjerite treba li dodati još soli, popaprite te podijelite u porcije i u svaku dodajte malo suhog mesa ili neki drugi dodatak po želji.

Želite li još krepkiju juhu, dodajte joj malo odvojeno skuhanog ječma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 19:15