Krepka juhica upravo je ono što vam treba, bili vi toga svjesni ili ne, osobito ako je puna zdravih sastojaka, kao ova za koju ćemo vam recept otkriti u nastavku. Glavni sastojak joj je super zdravo povrće koje obično jedemo u malo drugačijim jelima, no i na ovaj način pripremljeno može biti jako ukusno.
Riječ je o raštiki, sjajnom izvoru vitamina A, B, C i E, kalcija, cinka, mangana, folne kiseline te antioksidansa luteina i zeaksantina, zbog čega nam pomaže očuvati zdravlje kostiju, očiju, krvožilnog i živčanog sustava. A osim toga, nama ovdje u Dalmaciji zauzima posebno mjesto u srcu...
Nudimo vam osnovni recept, prepuštajući vam da u gotovu juhu dodate što god vam je po volji: hoće li to biti komadić suhog mesa, šaka orašastih plodova ili komad dimljenog tofua, na vama je...
Krepka juha od raštike
Sastojci:
500 g raštike
500 ml povrtnog temeljca
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica maslinovog ulja
2 krumpira
1 luk
1 režanj češnjaka
1 mrkva
1/4 korijena celera
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu, korijen celera i krumpir, raštiku operite i narežite.
Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklast pa mu dodajte češnjak i kratko pirjajte dok ne zamiriše. Zatim dodajte mrkvu i celer, kratko propirjajte, dodajte koncentrat rajčice i kuhajte uz miješanje dok ne potamni. Zalijte temeljcem, dobro promiješajte pa dodajte raštiku i krumpir te posolite.
Kuhajte dok raštika i krumpir nisu kuhani pa izblendajte. Provjerite treba li dodati još soli, popaprite te podijelite u porcije i u svaku dodajte malo suhog mesa ili neki drugi dodatak po želji.
Želite li još krepkiju juhu, dodajte joj malo odvojeno skuhanog ječma.