StoryEditorOCM
Slanobrzo i jednostavno

Raštika na ovaj način idealno je jelo za prvu jaču buru nakon ljetnih vrućina. Ovo je super kombinacija, a lako se sprema

Piše T. S. M.
14. rujna 2024. - 11:51

Polovica je rujna, a najviša dnevna temperatura neće doseći dvadeset stupnjeva. Nekome razlog za čuđenje, nekome  za slavlje, a nekome za kukanje zbog toga što više, odnosno barem ovog vikenda, nema kupanja. Nama je, međutim, razlog za glad, jer nam, kao i mnogima, pad temperature utječe na apetit. I stoga razmišljamo o jelima kojih se u rujnu inače sigurno ne bismo sjetili.

Nije baš da nam se jede raštika sa suhim mesom, ali ne bismo imali ništa protiv raštike s jednom dobro pojačanom šalšom. Raštika i šalša baš se lijepo ljube, ako niste probali, zaista biste trebali, no kad su vremenski uvjeti takvi da nas mame da malo "podebljamo" jelovnik, ta će šalša dobiti jedan mrsan dodatak: pancetu.

Raštiku ćete pripremiti po klasičnom receptu za zelje na tabak, a šalšu isto kao da radite amatricianu, sjećate se, pisali smo o njoj, to je ona šalša od poma u koju ide guanciale, no za ovo jelo poslužit će i panceta. Na kraju sve lijepo spojite u pjatu i guštajte.

Raštika sa šalšom

Sastojci:

400 g rajčica
100 g pancete
3-4 krumpira
1 vezica raštike
1 luk
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Raštiku operite, očistite pa listove uredno složite jedan na drugi i zamotajte ih kao palačinku pa narežite na trake, kako bi nastala forma rezanog duhana.

Zakuhajte posoljenu vodu, dodajte na kockice izrezan krumpir, a kad je napola skuhan dodajte mu raštiku. Kad raštika omekša procijedite je, dobro izmiješajte kuhačom da se krumpir raspadne i ostavite sa strane.

U međuvremenu pristavite šalšu. Pancetu narežite na veće kockice pa je na malo maslinova ulja zagrijte na srednje laganoj vatri. Kad slanina postane staklasta, ubacite lisnato narezani luk. Pirjajte dok luk ne počne hvatati boju pa dodajte rajčice i kuhajte 20-minuta do poola sata, ovisno o tome kakve ste rajčice koristili (s konzerviranima je jelo prije gotovo). Začinite po želji.

Na tanjure izvadite raštiku i prelijte je šalšom pa poslužite s prepečenim kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 11:51