Kao što smo vas već izvijestili, peškarija je puna friških lokardi. Ako ste ih uspjeli uloviti "na punti od portafoja" baš dobro za vas, ako niste, možda stignete sutra. U svakom slučaju, lijepe friške lokarde mogu se pripremiti na puno dobrih načina, a jedan od najzgodnijih je pečenje u pećnici.
Međutim, ova metoda nekima zadaje muke - lokarde im se uvijek presuše, a često je i krumpir izvor razočarenja, jer se ne ispeče kako treba. Da se to ne bi dogodilo, narežite tanko, kako bi bio gotov kad i riba i bolje upio sokove od pečenja
Kako bi vam lokarde iz pećnice bile što ukusnije i sočnije, poželjno im je dodati dva sastojka koja sigurno imate pri ruci: bijelo vino i imun. Ništa lakše, a jamči izvrstan okus i osigurava da se riba ne isuši za vrijeme pečenja - limun će se pobrinuti za prvo, a vino za drugo.
Pečene lokarde
Sastojci:
1 kg lokardi
100 ml bijelog vina
4-5 krumpira
2 režnja češnjaka
1 limun
1 žlica kapara
peršin
sol, papar
Priprema:
Očistite lokarde, operite ih i posušite pa ih poprečno nekoliko puta plitko zarežite nožem.
Ribu posolite, a u trbušnu šupljinu stavite i feticu limuna.
Krumpir ogulite i narežite tankopa ga posolite, pospite sjeckanim češnjakom i peršinom te zalijte uljem, a oko svega posložite par fetica limuna, količinu uskladite sa svojim ukusom.
Pecite oko pola sata na 200 stupnjeva Celzija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....