StoryEditorOCM
Slanomljac, mljac

Polpete bolje od ijednog burgera: ne pretjerujemo, a kad vidite što je glavni sastojak, složit ćete se s nama. Lako je...

Piše T. S. M.
29. srpnja 2024. - 08:10

Volite li polpete, pljeskavice i burgere, vjerojatno vam se nije lako odlučiti što vam je od toga najdraže. Ili možda ipak jest? Ako kod vas vaga preteže na burgere, imamo jedan recept za polpete koji će vas pridobiti na njihovu stranu. Ono što nas je toliko oduševilo u ovom receptu je glavni sastojak, no također i jednostavnost pripreme.

Prednost - po našem mišljenju - pred drugim sličnim jelima zaslužuju zbog toga što se rade od kozica. Što kvalitetnije kozice nabavite, bit će vam bolje polpete, to ne treba ni napominjati...

Poslužiti ih možete u pecivu uz dodatak rajčice, salate i majoneze, ali i bez peciva, kao polpete, uz neki dobar umak, recimo aioli (zamijenit će ga i obična majoneza s usitnjenim češnjakom i kojom kapi limuna).

Možda ćete se zapitati zašto smo ovo jelo svrstali među polpete, umjesto među burgere, a odgovor je jednostavan - zato što se ove pljeskavice, prije pečenja ili prženja, uvaljaju u krušne mrvice. No vi ih zovite kako god vam je drago, samo ih napravite.

Polpete od kozica

Sastojci:

500 g repića kozica 
150 g krušnih mrvica
50 g mladog luka
2 režnja češnjaka
2 žličice soli
1 žličica papra
1 jaje
ulje za prženje

Priprema:

Repiće kozica ubacite u blender i grubo usitnite. Prebacite ih u zdjelu pa im dodajte jaje, nasjeckani češnjak i mladi luk, sol, papar i otprilike pola količine krušnih mrvica. Ako je smjesa previše rijetka, pričekajte malo da mrvice upiju tekućinu pa provjerite je li se stisnula - ako nije, dodajte još mrvica.

Oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u ostatak krušnih mrvica pa ih pržite na zagrijanom ulju ili ih poredajte po limu obloženom papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 15 minuta pa ih preokrenite i pecite još pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 15:50