Sitna plava riba poput srdele riznica je zdravih sastojaka, od omega 3 masnih kiselina, preko vitamina D do kalcija, a može se pripremiti na puno lipih načina.
Volite li tradicionalna jela sasvim ste sigurno upoznati sa srdelama u savuru i srdelama na brujet, a volite li jednostavnost, vjerojatno ih najčešće pripremate na žaru ili u pećnici. Danas vam predlažemo nešto novo - jelo koje se naziva srdeen chermoula. Potječe iz maroka, a ova druga riječ odnosi se na umak kojim se pečene srdele premazuju kako bi bile još ukusnije.
Dok ih mi u Dalmaciji volimo poslužiti s maslinovim uljem, sjeckanim češnjakom i peršinom, na drugom se kraju Mediterana srdele poslužuju s nečim pomalo nalik ovoj kod nas omiljenoj mješavini.
Chermoula je smjesa maslinovog ulja, sjeckanog češnjaka i korijandera ili peršina, kojoj su dodani još i limunova korica, ljuta papričica, dimljena paprika i sjemenke kumina.
Isprobajte ovu ideju, mogla bi vam se svidjeti...
Srdele na marokanski način
Sastojci:
1/2 kg srdela
80 ml maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 vezica korijandar ili peršina
1 limun
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žličice dimljene paprike
1/4 žličice ljute papričice
sol, papar
Priprema:
Korijandar, odnosno peršin, koricu limuna i začine stavite u sjeckalicu zajedno s oko 75 ml ulja. Dobit ćete umak koji se naziva chermoula i čuva se u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku nekoliko dana.
Srdele očistite i raspolovite pa ih premažite umakom. Zakačite ih čačkalicama pa ih ispržite ili ih ispecite na roštilju (tradicionalno se prethodno nataknu na ražnjiće pa se peku izravno na užarenom ugljenu) i poslužite s ostatkom umaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....