Ljubitelji krempita, imamo jedno pitanje za vas. Koji je najbolji dio krempite? Vjerujemo da će vas veliki dio odgovoriti isto: krema. Nama su, pak, poznati čak i neki koji najviše vole šlag (kao što su nam znani i oni koji krempite više vole kad su bez šlaga). Međutim, mnogi kod krempite, pored kreme i/ili šlaga, vole još nešto, a to su fine hrskave kore od lisnatog tijesta. Takvi će vam vjerojatno reći kako je jedina mana kod krempite u tome što nema još koju koru.
Upravo zbog takvih među vama donosimo vam recept za jednu posebnu krempitu. Talijansku. Talijanska krempita ima još jedan dodatni sloj lisnatog tijesta, u nekim verzijama čak i dva. Sve skupa pomalo podsjeća na čuveni francuski millefeuille, ali je pojednostavljeno i ležerno, baš kako Talijani vole.
Isprobajte ovaj recept, sigurno će vam se svidjeti.
Talijanska krempita
Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta
1 l mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
200 g šećera
10 g gustina
5 žumanjaka
1 vrećica želatine
1 vanilin šećer
Priprema:
Tijesto razvaljajte, podijelite svaku koru na dva dijela, nabockajte ih i ispecite.
Dok se kore peku skuhajte kremu. Žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom gustinom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte.
Čim zakuha, maknite ga s vatre pa mu dodajte smjesu žumanjaka i gustina te kuhajte dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i dok se hladi pomiješajte želatinu s vodom prema uputama na pakiranju pa je dodajte u još toplu kremu.
Kad se krema ohladi, istucite slatko vrhnje u šlag pa ga dodajte kremi i dobro promiješajte.
Na prvu koru namažite kremu, poklopite je drugom i ponavljajte dok sve ne potrošite (završite 4. korom) Ostavite da se stisne u hladnjaku pa pospite šećerom u prahu.