Još vam nije dosta slatkog i baš biste se rado počastili raskošnim desertom s puno čokolade i oraha? Niste jedini! Nudimo vam recept koji će vam zajamčeno utažiti želju za dekadentnim, bogatim slatkarijama jer riječ je o torti koja je nekoć bila "pojam" svečane slastice, a kako i ne bi kad objedinjuje predivne arome čokolade, oraha, kave, naranče i ruma.
Obožavala ju je cijela bivša Juga, a i danas je jako cijenjena u Srbiji, gdje bez nje ne može proći velika fešta poput slave ili vjenčanja. Kako su blagdani upravo za nama, u posljednje je vrijeme često viđamo po društvenim mrežama stoga nam se čini da je red da ovaj izvrstan recept podijelimo s onima koji bi je se rado prisjetili, kao i s onima koji za nju još nisu čuli, a mogla bi im se svidjeti. Predstavljamo vam reform tortu.
Reform torta
Sastojci:
Kore (mjere su za jednu, trebaju vam dvije):
130 g mljevenih oraha
120 g šećera
5 bjelanjaka
prstohvat soli
Krema:
250 g maslaca
200 g čokolade
200 g šećera
50 ml kave
10 žumanjaka
1 žlica ruma
naribana korica naranče
Čokoladna glazura:
200 g čokolade
200 g slatkog vrhnja
Priprema:
Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli pa im postupno dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti sjajni snijeg. Oprezno žlicom umiješajte orahe pa smjesu rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje te pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Ostavite koru da se hladi, a u međuvremenu postupak ponovite sa sastojcima za drugu koru.
Dok se kore peku na pari istucite žumanjke i šećer. Pazeći da voda ne dodiruje dno posude miksajte bez prestanka desetak minuta, dok se žumanjci ne počnu lijepiti za dno.
Maknite s vatre pa dodajte dodajte otopljenu čokoladu, skuhanu kavu, naribanu koricu naranče i rum. Promiješajte pa dodajte maslac, dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.
Oprezno odlijepite kore od papira za pečenje te ih prerežite ih po širini i tri kore premažite kremom. Sačuvajte malo kreme za ukrašavanje. Posložite ih jednu na drugu, a posljednju, nepremazanu koru pritisnite daskom za rezanje ili nekim sličnim malo težim predmetom i ostavite tortu da stoji pritisnuta nekoliko sati, najbolje preko noći.
Nakon toga prelijte je glazurom od slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja i prelivenog preko nasjeckane čokolade. Kad se glazura stisne, ukrasite tortu po želji preostalom kremom.