Stariji ljudi uvijek tvrde kako je "prije" sve bilo bolje. "Prije" je neodređen pojam koji se obično odnosi na vrijeme njihovog djetinjstva i mladosti. I obično je to što tvrde sasvim pretjerano. Osim u jednom slučaju, kad su sasvim sigurno u pravu, a to je kad se priča o slasticama.
"Prije" su se kolači radili u posebnim prilikama pa su se, stoga, radili od pomno odabranih sastojaka i po posebnim, strogo čuvanim recepturama. Nije baš bilo "brzinskih" kolača, ako ne računamo fritule i tome slično. Ako imate sreću naići na neki od recepata kakvi su se koristili "prije", možete biti sigurni da ćete dobiti slasticu za čistu peticu. Pritom ćete se, u pravilu, morati malo više potruditi, no to se gotovo uvijek itekako isplati.
Nudimo vam recept za tortu koja je nekoć glasila za "tortu nad tortama", a zašto je tako jasno će vam biti već pri pogledu na popis sastojaka - ovaj recept objedinjuje predivne arome čokolade, oraha, kave, naranče i ruma.
Pravi sladokusci još je se sjećaju i još je prave. Po starinskom receptu, naravno. Bio je poznat u cijeloj bivšoj državi, s manjim ili većim razlikama po pitanju nekih detalja, a mi smo pronašli jedan koji je stvarno dobar. Riječ je, naravno, o reform torti.
Reform torta
Sastojci:
Kore:
260 g mljevenih oraha
240 g šećera
10 bjelanjaka
malo soli
Krema:
250 g maslaca
200 g čokolade
200 g šećera
50 ml kave
10 žumanjaka
1 žlica ruma
naribana korica naranče
Čokoladna glazura:
200 g čokolade
200 g slatkog vrhnja
Priprema:
Za pripremu kora sve navedene sastojke podijelite na pola, jer će vam trebati dvije kore. Zatim miksajte bjelanjke s prstohvatom soli pa im postupno dodajte šećer (120 g) i tucite dok ne dobijete čvrsti sjajni snijeg. Oprezno žlicom umiješajte orahe (130 g) pa smjesu rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje te pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Kad je vrijeme pečenja pri kraju postupak ponovite sa sastojcima za drugu koru. Pustite ih da se ohlade.
Za kremu na pari tucite žumanjke i šećer pazeći da voda ne dodiruje dno posude. Miksajte bez prestanka desetak minuta, dok se žumanjci ne počnu lijepiti za dno.
Maknite s vatre pa dodajte otopljenu čokoladu, skuhanu kavu, naribanu koricu naranče i rum. Promiješajte pa dodajte maslac, dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.
Oprezno odlijepite kore od papira za pečenje te ih prerežite po širini kako biste dobili četiri komada. Odvojite dio kreme za ukrašavanje i spremite ga u slastičarsku vrećicu s ukrasnim nastavkom, a ostatak podijelite na tri dijela. Tri kore premažite kremom i posložite ih jednu na drugu te poklopite posljednjom, nepremazanom. Tortu zatim opteretite daskom za rezanje ili nekim sličnim malo težim predmetom i ostavite je tako nekoliko sati.
Za glazuru slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa mu dodajte narezanu čokoladu i promiješajte. Prelijte glazuru po torti, pričekajte da se stisne pa ukrasite tortu preostalom kremom.