Svi smo sretni što se na ribarnice vratila friška plava riba jer to znači da ćemo do idućeg lovostaja jesti zdravije, ali i povoljnije.
Jučer smo vam predložili nekoliko dobrih recepata s inćunima, a sad je na redu srdela. Ovog puta samo jedan recept, ali uz njega ide još jedan, za prilog.
Po našem mišljenju, ova dva jela čine odličan, povoljan i vrlo ukusan jednostavan obrok za čiju pripremu ne treba pretjerano potrošiti niti se puno umesti od posla.
Nabavite dobar krumpir i friške srdele i bacimo se na kuhanje.
Srdele u šugu od poma
Sastojci:
500 g srdela
500 ml umaka od rajčice
2 žlice krušnih mrvica
1 režanj češnjaka
100 ml vina
peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Očistite srdele, nasjeckajte češnjak i peršin.
U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite češnjak. Čim zamiriše zalijte ga umakom od rajčice, dobro promiješajte i pustite da kratko kuha.
Zalijte sve vinom pa pričakajte da ispari alkohol. Ubacite krušne mrvice, sol i papar pa promiješajte.
Na kraju dodajte srdele pa kuhajte poklopljeno desetak minuta na laganoj vatri.
Kad je riba gotova sve pospite sjeckanim peršinom i poslužite.
Salata od krumpira
Sastojci:
500 g mladog krumpira
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
1 ljubičasti luk
svježi peršin
mladi matovilac
sol, svježe mljeven papar
Priprema:
Kuhajte mladi krumpir u komadu dok ne omekša, procijedite ga i skinite mu koru pa ga narežite na ploške.
Luk narežite na tanke polumjesece, peršin sitno nasjeckajte, a matovilac operite i očistite.
Pomiješajte maslinovo ulje, ocat, sol i papar.
Pomiješajte luk i krumpir, prelijte ih mješavinom ulja i octa te ostavite da odstoje 15-ak minuta kako bi upili okuse.
Dodajte sjeckani peršin i matovilac te lagano promiješajte i odmah poslužite.