Ma što je to uopće sezona šljiva bez knedli? Ako ih ove jeseni još niste radili, evo vam prilike, jer upravo smo dobili jednostavan, a odličan recept. Dala nam ga je Tonka Petričević, Splićanka čiji Instagram profil Tonka reci ručak posjetimo barem jednom tjedno.
Ono što nam se osobito sviđa u njenom receptu je to što se šljive, nakon što im je izvađena koštica, pune džemom. Zamislite samo kako je dobro kad vam se sve to počne topiti u ustima...
Tonka poručuje da su količine sastojaka dovoljne za oko 25 manjih ili 15 većih knedli, što će, osim o vašim preferencijama, ponajprije ovisiti o veličini šljiva koje odaberete za pripremu ove omiljene slastice.
Knedle sa šljivama
Sastojci:
750 g pirea od krumpira (oko 5 srednjih krumpira)
300 g oštrog brašna
malo soli
malo šećera (1-2 žlice)
1,5 žlica biljnog ulja
2 manja jaja
25 manjih zrelih šljiva
džem od šljiva
Za posipanje:
30 g maslaca
oko 100 g krušnih mrvica
1 žličica cimeta
oko 4 žlice kristal šećera
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori u slanoj vodi, ocijedite ga, ogulite i zatim zgnječite u pire. Pustite da se hladi oko sat vremena na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte malo soli i šećera, 2 jaja, ulje i brašno. Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Šljive operite i zarežite do pola, izvadite im koštice pa u sredinu dodajte malo džema. Omotajte ih tijestom, tako da se nalaze otprilike u sredini. Zagrijte vodu do vrenja, posolite je malo, pa oprezno ubacite knedle. Kuhaju se oko 10 minuta na srednjoj vatri (neka voda stalno lagano vrije pa će kad su skoro gotove, knedle isplivati na površinu).
Dok se kuhaju, zagrijte maslac u tavi, pa istresite mrvice. Pržite ih na laganoj vatri uz miješanje, dok ne dobiju boju. Ugasite vatru, pa umiješajte cimet i šećer. Knedle vadite šupljikavom žlicom pa ih odmah ubacujte u smjesu sa mrvicama kako bi se dobro obložite mrvicama.