StoryEditorOCM
Slatkotopi se u ustima

‘Čista fantazija od ukusa‘: ova se kremasta torta opravdano smatra jednom od najboljih, svi će vas pitati recept!

Piše T. S. M.
9. lipnja 2024. - 08:15

U predahu od kolača s jagodama i trešnjama, bacili smo se u potragu za receptima za kremaste torte. I odmah "uboli" pravi zgoditak. Na Instagram profilu Biljane Samardžić, biljina.kuhinja.tv, pronašli smo recept za predivnu tortu od oraha poznatu pod nazivom Egipćanka.

Sladokuscima je ova slatka kreacija vjerojatno već poznata jer na glasu je kao jedna od najboljih torti za svečane prilike. Poseebnost joj, ako slučajno ne znate, daje lijepa kombinacija okusa i onaj mali šećer na kraju u vidu zdrobljenog krokanta ili grilijaša.

image
Privatni album

Biljana nam je rado dopustila da ovaj odličan recept podijelimo s čitateljima te nam je poručila kako je ova torta čista fantazija od ukusa.

Nije je mogla bolje opisati.

image
Privatni album

Torta Egipćanka

Sastojci:

Kore (peku se tri)

2 bjelanjka
2 žlice šećera
1 ravna žlica brašna
40 g mljevenih oraha

Žuta krema:

6 žumanjaka
6 žlica šećera
4 1/2 žlice brašna
2 vrećice vanilin šećera
400 ml mlijeka
150 g maslaca

Krema s grilijašem:

150 g šećera
100 g mljevenih oraha
 200 ml slatkog vrhnja

Dodatno:

malo mljevenih oraha za posipanje torte

Priprema:

Za kremu žumanjke pomiješajte sa šećerom, dodajte im vanilin šećer i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa dodajte smjesu od žumanjaka i brašna te kuhajte dok se krema ne zgusne. Skuhani nadjev izlijte u manju posudu i ostavite da se hladi uz povremeno miješanje da se ne stvori korica na površini. 

Pjenasto istucite omekšali maslac pa mu žlicu po žlicu dodajte ohlađenu kuhanu kremu. Tucite još minutu-dvije da dobijete lijepu prozračnu kremu.

Za grilijaš otopite šećer, pazeći da ne zagori. Kada šećer dobije zlatnožutu boju i postane tekuć, izlijte ga na papir za pečenje i ostavite da se ohladi i stegne. Stvrdnuti karamel izdrobite valjkom za tijesto ili sameljite, dvije žlice ostavite za ukras, a ostatak zajedno s mljevenim orasima umiješajte u istučeno slatko vrhnje.

Za kore istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa lagano pjenjačom umiješajte brašno i mljevene orahe. Pecite u kalupu od 18 cm ili 20 cm. Ako nemate kalup, možete peći na papiru za pečenje i nacrtati krug od 18 cm i tako ih peći. Kora se peče na 170 stupnjeva Celzija oko 20 minuta.

Za slaganje torte žutu kremu podijelite na 3 dijela, a kremu s grilijašem na 2 dijela. Prvu koru premažite žutom kremom, zatim kremom s grilijašem pa je poklopite drugom korom. Ponavljajte dok ne poklopite tortu trećom korom, a zatim cijelu slasticu premažite trećim dijelom žute kreme te je pospite mljevenim orasima i grilijašem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 08:22