StoryEditorOCM
Slatkoposuto šećerom

Francuski uštipci prozračni su i lagani poput oblaka: evo u čemu je tajna ove mekane slastice, ima još jedan veliki plus

Piše T. S. M.
12. studenog 2024. - 07:05

Kako temperature padaju, a dani su sve kraći, sve dublje zalazimo u sezonu slastica od prženog tijesta. Počinjeno je s fritulama i kroštulama, nastavit ćemo je s krafnama, ali zapravo se ne bismo morali pridržavati nikakvog zacrtanog reda nego raditi što nam se radi (i koliko nam doktor dopušta). Kako vam klasične fritule i krafne ne bi dosadile, nudimo vam jednu novu ideju.

Jeste li ikad čuli za slasticu koja se naziva beignets?

Beignet je francuska slastica od prženog tijesta, a priprema se od tijesta zvanog choux, onog koje koristimo za princes krafne i slične slastice. Postoji, međutim, još jedna vrsta beigneta koja se radi od brašna, jaja, maslaca, kvasca i mlijeka. Kada se tijesto zamijesi, ostavi se da se diže, zatim se razvalja pa se reže na kvadrate i potom se prži dok ne porumeni i posipa šećerom u prahu.

image
Philippe Abergel/Photononstop Via Afp

Tradicionalni beignets potječu iz Francuske i poznati su kao Boules De Berlin. Da, de Berlin, odnosno iz Berlina. Čini se da su Francuzi prepisali recept od Nijemaca. Bit ćemo sad malo drski pa se zapitati nisu li možda Nijemci prepisali recept od nas, jer nama ove pržene slatkarije posute šećerom nekako izgledaju vrlo poznato... Kao da je riječ o nekoj vrsti uštipaka, a bacaju pomalo i na krafne, kao i na fritule.

Tko će znati tko je od koga prepisivao, uostalom i mi smo fritule po svoj prilici usvojili od Talijana. Zanimljivo je da je dizano tijesto prženo u ulju dio europske kulinarske tradicije barem od srednjeg vijeka, a riječ "bigne" iz koje je, kako se smatra, nastao naziv beignet je keltskog porijekla. Eto, ako se volite zabavljati takvim stvarima, sad imate materijala za razmišljanje.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Onima koji samo žele doznati kako se pripremaju i što ih čini tako dobrima nudimo recept. Nama se sviđa jer omogućuje da se slastica zamijesi dan unaprijed (može se čuvati do jedan dan u hladnjaku) ili da se dio tijesta koji nije iskorišten sačuva u hladnjaku do sutradan.

Beignets

Sastojci

540 g brašna
240 ml tople vode
6,5 g kvasca
40 g šećera + 1 žlica
160 ml punomasnog mlijeka
1 veće jaje
1 žumanjak
42 g otopljenog maslaca
prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, kvasac i 1 žlicu šećera, ostavite da odstoji 7-10 minuta, odnosno dok se ne digne i ne zapjeni, zatim dodajte preostali šećer, mlijeko, jaja i otopljeni maslac i dobro promiješajte (možete i miksati) dok smjesa ne postane glatka.

Pokrijte tijesto i ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 90 minuta, zatim ga prebacite na površinu posutu brašnom. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1-1,5 cm pa ga izrežite na kvadrate ili pravokutnike.

Pržite po 5-6 beigneta u vrelom ulju po 1 1/2-2 minute sa svake strane pa ih vadite na pladanj obložen kuhinjskim papirom i obilno pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 22:08