Nedjelja je, uživate u prvoj jutarnjoj kavi i mislite se: "Hmmm, da mi je još nešto fino za grickati...". Ali nedjelja je i male su šanse da ćete naići na otvorenu pekaru koja vam je u blizini. Rješenje ipak postoji, ali u stilu sam svoj majstor. Preciznije, sam svoj pekar. Ispecite super mekane kifliće po našem receptu i nećete požaliti što ste se malo zaprljali brašnom. Neće vam, doduše, biti gotovi na vrijeme da ih gricnete uz ovu kavu, ali mogli bi biti pečeni taman na vrijeme za drugu. Bacite se na posao!
Imamo recept za kifliće meke ko‘ duša, a ono zbog čega će biti tako fenaomenalno dobri je - pripremite se - kiselo mlijeko. Možda ste već čuli da su kiflići s jogurtom predivno podatni, možda ste se u to uvjerili i iz prve ruke. E pa ovi su još bolji, nježni su poput oblaka.
A to što u kući nemate kiselog mlijeka uopće vam ne mora biti prepreka, poslužit će vam jogurt, a za bogatiju teksturu bit će dobro i vrhnje. Postoji još jedna mogućnost, a to je da sami napravite kiselo mlijeko.
Zakuhajte mlijeko, ohladite ga pa mu dodajte jogurt. Mjera je čašica jogurta od 180 na 1,5 litru mlijeka pa se prilagodite svojim potrebama. Mlijeko treba biti sobne temperature, a najbolje je odvojiti manji dio pa ga pomiješati s jogurtom, a zatim tu smjesu dodati ostatku. Mješavinu potom ušuškajte u krpu i pustite je da se hladi. Za 6 sati bit će spremno, no vi ga za ovu svrhu možete koristiti već nakon sat vremena, a ostatak ostavite da se propisno ukiseli, najbolje 12 sati.
Kiflići s kiselim mlijekom
Sastojci:
500 g brašna
150 g maslaca
12.5 g svježeg kvasca
250 ml mlijeka
100 ml kiselog mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje
Za premazivanje:
1 jaje
1 žličica ulja
sjemenke
Priprema:
U pola šalice toplog mlijeka razmutite kvasac, dodajte žličicu brašna i šećer. Od brašna, kvasca, jaja, omekšalog maslaca mlijeka, šećera i kiselog mlijeka zamijesite srednje meko tijesto. Dodajte još malo brašna i ostavite tijesto pola sata na toplom mjestu.
Kad naraste, tijesto podijelite na 18 loptica, svaku razvaljajte u elipsu i zarolajte u roladu pa joj malo savijte krajeve prema unutra kako biste dobili oblik kiflića. Ako želite, prije nego ih zamotate, možete ih premazati džemom ili čokoladnim namazom, no odlični su i bez takvih dodataka.
Oblikovane kifliće poredajte u pleh, premažite jajem razmućenim s uljem pa pospite sjemenkama. Pustite ih da odstoje još 10-15 minuta, pa pecite na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumene