Domaća marmelada od mandarina može biti poslastica zbog koje ćete krišom otvarati staklenku i grabiti je žlicom kad nitko ne gleda, a može biti i poprilično razočaranje ako vam ispadne prekisela ili pak preslatka. Recept koji koristite igra određenu ulogu, ali nije sve u omjerima voća i šećera - vrlo je važno pravilno odabrati mandarine, pri čemu je ključno ciljati na kasne sorte jer su u pravilu puno slađe od ranih.
Takve sorte dozrijevaju upravo sada, počevši od početka studenog pa sve do konca siječnja, a ako hoćete baš precizno i volite čitati sitna slova na kašetama s voćem, potražite sorte koje se zovu Saigon, Unshio i Kawano Wase.
No ponekad je jednostavno nemoguće doznati koje je sorte mandarina koju upravo odmjeravate pa se oslonite na svoje sposobnosti detekcije. Ako je potpuno narančasta i slatko miriše, trebala bi biti upravo ono što tražite.
Domaća marmelada od mandarina
Sastojci:
2,5 kg očišćenih mandarina
800 g šećera
1 vanilin šećer
par mahuna kardamoma (po želji)
1 Džemfix
Priprema:
Očistite voće, uklonite mu što više bijelih niti jer mogu dodati gorčinu pa ga izvažite. Navedenu količinu stavite u lonac i prekrijte šećerom pa ih lagano zgnječite i ostavite da stoje par sati.
Smjesi potom dodajte vanilin šećer pa je zakuhajte, smanjite vatru na laganu (u protivnom, bi mogla postrati gorka) i kuhajte oko pola sata. Štapnim mikserom usitnite smjesu (prethodno izvadite kardamom ako ste ga dodali, u protivnom bi se mogao prejako osjetiti) pa kušajte treba li joj dodati još malo šećera (imajte na umu da će biti slađa kad se malo ohladi). U lonac dodajte Džemfix te nastavite pripremu marmelade prema uputama na pakiranju.
Gotovu marmeladu prebacite u staklenke, zatvorite ih i ubacite u pećnicu zagrijanu na 75 stupnjeva i ugasite ju, a marmeladu pustite da se u njoj polako hladi.