StoryEditorOCM
Slatkobabka kiflice

Mekani kiflići koji se predivno listaju: dobili smo savršen recept, oduševit će vas. A kad vidite što ide u nadjev...

Piše T. S. M.
17. listopada 2024. - 18:40

Volite li kifliće, kroasane i pecivo koje se lijepo lista, oduševit će vas recept koji smo dobili od popularne blogerice iza Instagram profila Like Chocolate i istoimenog bloga. Matejka nam je otkrila kako radi babka kiflice, slasticu od slatkog dizanog tijesta s više slojeva nadjeva čiji presjek pomalo podsjeća na babku.

Nama se jako sviđa, a super nam je i Matejkina ideja za nadjev: smjesa pečenih badema, šećera i maslaca s malo kakaa i ekstrakta vanilije. Matejka poručuje da se pecivo može puniti i drugim nadjevima, poput džema, maslaca s cimetom, slatkim namazima... no nama se ipak najviše sviđa ova ideja s bademima jer pruža uvijek dobrodošlu dozu hrskavosti.

Slijedi recept, a video možete pogledati ovdje.

Babka kiflice s čokoladom i pečenim bademima

Sastojci:

Tijesto:

450 g glatkog brašna
70 g šećera
1 bourbon vanilin šećer ili 1 žlica ekstrakta vanilije
7 g suhog kvasca
1 jaje
1 žumanjak
korica 1 limuna
1 žličica mljevenog kardamoma po želji
½ žličice soli
175 g toplog mlijeka
70 g omekšalog maslaca

Nadjev:

100 g omekšalog maslaca
100 g šećera
15 g kakaa
1 žličica ekstrakta vanilije
100 g prepečenih usitnjenih badema

Premaz:

1 bjelanjak
6 žlica listića badema po želji

Priprema:

Od svih sastojaka za tijesto osim maslaca pomoću miksera s kukom ili spiralnim nastavcima umijesite tijesto dok se ne sjedini. Zatim dodajte omekšali maslac i mijesite dalje dok se ne inkorporira: 7 – 8 minuta dok tijesto ne bude potpuno glatko i dok se ne bude odvajalo od stijenki posude. Izvadite ga, pobrašnite stijenke posude, vratite tijesto, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči – trebat će mu oko 1 sat, možda i dva ako je hladnije.

Za nadjev pomiješajte maslac, kakao, šećer i vaniliju dok ne dobijete kompaktnu, kremastu smjesu. Bademe prepecite na suhoj tavi dok ne zamirišu pa ih usitnite u sjeckalici – neka ostanu i krupniji dijelovi ali dio i sameljite.

Nakon dizanja, tijesto premijesite i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u lopticu pa razvaljajte u krug promjera oko 20-25 cm.

Prvi krug od tijesta stavite na radnu plohu pa premažite s 1/5 nadjev (ostavite oko 1 cm prazno uz rub). Pospite s 1/5 badema i poklopite drugim krugom. Nastavite tako mazati i poklapati sve dok ne završite sa šestim krugom (njega ne premazujete). Budite pažljivi i nježni kod premazivanja kako vam tijesto ne bi popucalo zbog badema koji proviruju s donjeg sloja. Krajeve tijesta pritisnite kako nadjev ne bi izlazio van.

Zatim sve to zajedno razvaljajte u oblik kruga na debljinu oko 4-5 mm i promjer oko 40 cm (tj. najtanje što možete). Ponovno, pazite da vam tijesto ne popuca.

Razrežite na 12 jednakih trokuta pa svaki zarolajte od šireg kraja prema vrhu, kao klasične kiflice. Bit će malo prljavo i neuredno, ali nema veze.

Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 30 minuta da odmore.

Zatim pećnicu zagrijte na 180°C. Kroasane premažite bjelanjkom (ali ne rezove nego samo ravne površine) i pospite listićima badema ako želite. Pecite oko 20-25 minuta tj. dok kiflice ne dobiju lijepu boju i lijepo se ne dignu. Pustite da se bar malo ohlade prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 18:40