U sezoni jagoda, borovnice mogu pasti u drugi plan, osim ako znate ovako dobar i jednostavan recept za napraviti finu tortu s tim slasnim bobicama.
Donosimo vam jedan od najjednostavnijih recepata za cheesecake od borovnice, koji obožavamo jer se lako priprema i zbog toga što mu krema podsjeća na fini mousse, a ako baš volite komplicirati ili vam je želja postići osobito dobar efekt, lako ćete ga doraditi.
U tom vam slučaju savjetujemo da smjesi za podlogu dodate mljevene bademe ili lješnjake, prethodno malo tostirane te da tortu, nakon što ste joj površinu prekrili borovnicama, prelijete prozirnim preljevom za torte. Jednako tako, možete ali i ne morate prije dodavanja kreme podlogu od keksa premazati ganachem od bijele čokolade i slatkog vrhnja, a otopljenu bijelu čokoladu dodati u kremu.
Dobit ćete nešto raskošniju slasticu, ali tada recept neće biti tako jednostavan, a baš zbog jednostavnosti ga toliko volimo.
Napominjemo kako je riječ o receptu namijenjenom za manje kalupe pa ako koristite veći, "podebljajte" sve sastojke za 50 posto.
Cheesecake od borovnice
Sastojci:
150 g mljevenih keksa
100 g maslaca
1 vanilin šećer
300 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
4 žlice šećera
1/2 vrećice želatine
borovnice
Priprema:
Kekse pomiješajte s vanilin šećerom i otopljenim maslacem pa ih utisnite u manji kalup za torte.
Potopite želatinu u dvije žlice vode.
Dio borovnica usitnite štapnim mikserom, ostatak ostavite za ukrašavanje. Izmiksajte sir sa šećerom i pireom od borovnica dok ne postane kremast i gladak.
Istucite slatko vrhnje u šlag pa ga dodajte siru i promiješajte špatulom kako biste dobili teksturu nalik na mousse. Otopite želatinu i pomiješajte je s kremom pa sve prebacite u kalup. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjaku oko 3 sata.
Ukrasite borovnicama i poslužite.