Palačinke volimo jesti cijele godine, čak ni po ljetnim vrućinama nije nam teško malo se grijati uz špaher za dobru porciju omiljene poslastice, no sad, kad je konačno propisno zahladilo, neke se stvari mijenjaju... Zaželjeli smo se palačinka s bogatim, raskošnim, kremastim nadjevom od sira i vrhnja. A vi?
Ako ste u našem raspoloženju, evo vam savršen recept. Dobili smo ga od prave majstorice za slatko koju možete (i trebate!) pratiti na Instagramu Miris dunja. I znate što? Glavni sastojak (sir, ne palačinke) je nešto sasvim drugo: Lala svoje palačinke puni mješavinom milerama i šećera u prahu.
Zahvaljujući toj zamjeni, nadjev je kremast i nježan, topi se u ustima sa svakim zalogajem, no to čak i nije onaj ključni detalj zbog kojeg smo se zaljubili u ovaj recept. Pazite ovo.
Nakon što su palačinke nadjevene (i to na ovaj vrlo zgodan način, kako bi podsjećale na kornet), treba ih preliti finim sirupom s puno divnih aroma. Nas je ova ideja toliko oduševila da smo zamolili autoricu za dopuštenje da ga podijelimo s vama. Pecite i uživajte, a ako imate svoj recept koji biste podijelili s čitateljima Slobodne Dalmacije, pišite nam na spiza@slobodnadalmacija.hr ili nam se javite putem ovog Instagram profila.
Palačinke sa sirupom
Sastojci:
400 g milerama
200 ml cijeđenog narančinog soka
4 žlice šećera u prahu
2 žlice šećera
narančina korica
pupoljak perzijske ruže
sjeckane pistacije
palačinke
Priprema:
Ispecite palačinke prema uobičajenom receptu.
Skuhajte sirup od narančinog soka i korice, šećera i pupoljaka ruže.
Mileram i šećer u prahu pomiješajte pa tim nadjevom napunite palačinke tako da dobiju oblik korneta. Prebacite ih na tanjur ili tacnu i prelijte ih sirupom pa ih pospite sjeckanim pistacijama.