Ako su vam dosadile standardne pite i štrudeli, vrijeme je da malo proširite slastičarske vidike. U tu svrhu pripremili smo vam jedan baš dobar recept, a dobili smo ga od splitske zaljubljenice u kužinavanje, Tonke Petričević koju možete pratiti na Instagramu Tonka, reci ručak.
E pa Tonka ovog puta kaže: jesenska mileram torta!
"Kombinacija kiselkastog voća, osvježavajuće kreme i hrskavog posipa s lješnjacima i zobenim pahuljicama nas je osvojila" priznala je Tonka pričajući o finom kolaču koji će oduševiti ljubitelje jabuka, cimeta i vanilije.
Jesenska mileram torta
Sastojci:
Kora:
250 g glatkog brašna
100 g šećera
80 g maslaca
1 jaje
1 vrećica praška za pecivo
Krema:
500 ml mlijeka
800 g milerama
2 vrećice praška za puding od vanilije
150 g šećera
2 vrećice vanilija bourbon šećera
Nadjev s jabukama:
6 velikih kiselijih jabuka
1 kockica maslaca
1 žličica cimeta
2 vrećice vanilija bourbon šećera
Sok jednog manjeg limuna
Po potrebi (ovisno o jabukama) još malo šećera
Posip:
4 žlice zobenih pahuljica
4 žlice sjeckanih prženih lješnjaka
1 vrećica vanilin šećera
Oko 40 g maslaca
Priprema:
Prvo pripremite koru. Pjenjačom umutite šećer i jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju sjedinite s komadićima hladnog maslaca. Povežite u kompaktnu mekšu smjesu, oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko pola sata.
Pripremite nadjev s jabukama. Jabuke ogulite i očistite pa narežite na tanke fete. U dubljoj tavi zagrijte malo maslaca pa dodajte jabuke i ostale sastojke. Dinstajte 7-8 minuta, dok većina soka ne ispari. Prohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu koru razvaljajte i smjestite u okrugli kalup promjera 24-26 cm (dno i strane).
Kalup prethodno premažite maslacem i obložite masnim papirom.
Rasporedite otprilike pola količine dinstanih jabuka na dno.
Skuhajte puding - dio mlijeka pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za puding pa skuhajte u preostalom mlijeku. Odmah u vrući puding umiješajte mileram. Dobro povežite. Izlijte kremu po jabukama. Rasporedite ostatak dinstanih jabuka pa pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 40 minuta.
U međuvremenu pripremite posip. Pomiješajte vanilin šećer s lješnjacima i pahuljicama. Dodajte im usitnjeni hladni maslac pa samo kratko pomiješajte prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Nakon 40 minuta nakratko izvadite tortu iz pećnice i pospite je smjesom. Vratite i pecite još 30 minuta (ukupno se peče oko 70 min). Dobro ohladite.