StoryEditorOCM
Slatkojednostavno, a super

Starinski kolač s višnjama uvijek ispadne savršeno: vrlo je sočan, a tajna je u ovom sastojku i jednostavnom preljevu

Piše T. S. M.
12. lipnja 2024. - 08:10

Počele su domaće višnje, proslavimo to jednim starinskim kolačem po provjerenom receptu koji svima savršeno uspijeva. Ljepota ovog kolača je u jednostavnosti - nema nikakvog kompliciranja, nema neobičnih sastojaka, a najteži dio je očistiti višnje.

to će vam najlakše poći za rukom i proizvest ćete najmanje nereda, ako ih budete čistili u zdjeli punoj vode.

Tajna ovog kolača je u dodatku griza, koji će upiti sočnost iz preljeva i zadržati je, a kolaču će dati prepoznatljivu teksturu koju svi volimo. Kad ga lijepo rashladite u hladnjaku dobit ćete desert kojem nitko ne može odoljeti. Za posebne prilike poslužite ga uz sladoled od vanilije.

image
Shutterstock

Kolač od griza s višnjama

Sastojci:

300 g brašna + 1 žlica
300 g višanja
200 g šećera
150 g griza
150 ml ulja
5 jaja
2 čašice jogurta
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat cimeta

Preljev:

4 žlice šećera
200 ml vode

Priprema:

Pomiješajte 300 g brašna, griz i prašak za pecivo.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih istucite u snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte im ulje i jogurt te prstohvat cimeta.

Žlicu po žlicu dodajte žumanjcima smjesu od brašna. Na kraju ručno, miješajući odozdo prema gore kako bi kolač ostao prozračan, umiješajte snijeg te tijesto izlijte u kalup premazan uljem i posut brašnom.

Višnje uvaljajte u preostalo brašno i rasporedite po kolaču. Pecite oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Dok se kolač peče, skuhajte sirup od šećera i vode pa ga pustite da se ohladi. Čim je kolač gotov, zalijte ga sirupom i pustite da se ohladi prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 08:12