StoryEditorOCM
Spiza plusprošek

Bio je simbol blagostanja, a najbolje prija uz slatko: nazdravite jednim od simbola Dalmacije! Ovo su naši prijedlozi

Piše Kruno Filipović
26. prosinca 2024. - 10:11
Jedini pravi prošek je onaj koji nastaje od prosušenoga grožđa i nije neutemeljeno pomisliti da njegovo ime krije upravo to značenje  da je grožđe ostavljeno na trsu da se prosušiShutterstock

Nadolazeće smo blagdane skloni povezivati s pjenušavim vinima, šampanjcima i, prije svega, bijelim vinima zbog tradicije ribljih i morskih specijaliteta koji nas prate u vrijeme adventa. Premalo, ja bih rekao, pažnje posvećujemo "slatkome od fešte".

Središnje mjesto na blagdanskom jelovniku ipak imaju kolači i razne slastice. Božićni kolači, novogodišnji kolači, adventski kolači... Desert je još jedna dimenzija svečanosti blagdana. Kolače se tradicionalno povezuje uz blagdane jer su i sami značili blagostanje.

Bili su ujedno hranjivi i okrepljujući, ali i skupi za izradu. U vrijeme kada se teže dolazilo do cijenjenih namirnica kakve su nekad bile svježa jaja, orasi, bademi, med, kakao ili čokolada, mak, rogač i slično, kolač je predstavljao skupocjenu deliciju koja je dijelom bila znak blagostanja i imetka, ali dijelom i zazivanja blagostanja, što je na kraju godine karakterističan mali ritual, koji se još uvijek ogleda i u sadnji pšenice, primjerice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 10:11